Fibromiyalji ya da yumuşak doku romatizması kadınların hastalığı olarak bilinmekle birlikte erkeklerde de görülebilir. Erkeklerde olduğunda tanı koymak daha da zorlaşır. Yaygın vücut ağrıları, baş ağrıları, hormonal bozukluklar, sabahları yorgun kalkmak, mutsuzluk, enerji düşüklüğü fibromiyaljide çok sık rastlanan şikâyetlerdir. Genellikle bu hastalar genel görünüm olarak iyi görünüz ama kendilerini çok sağlıksız hissederler.
“Sonbahar ve kış aylarında havalar soğuyunca bacak ve ayaklarımda ağrılar oluyordu. U ağrılar normal ağrı gibi değildi. İçin için bir ağrıydı. Tüm bedenimde kesik ağrısı vardı. Sanki çok çok çalışmışımda yorgunluktan bitmişim gibiydim. Azıcık iş yapsam bu hale geliyordum. Akşama yorgunlukla ayaklarım ağrıyordu. Biraz üşütsem, hafif rüzgar alsam daha da kötüleşiyor, ertesi gün zor kalkıyordum.
Ağrılarım uzadıkça sinirlerim bozuldu. En az 6-7 yıldır bu şikâyetlerim vardı. Yaşamımı çok etkiliyordu. Tahlillerde her şey iyi çıkıyordu, doktorlar da ben de anlamıyordum. Vücudumun üstünde 200 kg ağırlık var gibiydi. Romatizma doktoruna gittim, EMG ile sinirlerim ölçüldü hepsi normal çıktı.”
Yukarıda kendisini anlatan 58 yaşındaki erkek hastanın bacaklarda ağırlıklı tüm vücuttaki ağrılarının tümü fibromiyalji ile uyumlu görünüyordu. İncelemeler de bir şey bulunamaması da bu tanıyı destekliyordu. Daha önce tanı konulmamasına rağmen fibromiyaljiye yönelik Gökmen Yaklaşımı tedavisi uygulandı. Önce nöral terapi ile bağ dokusu güçlendirildi ve takiben diş sıkma tedavisi gnatoloji uzmanı tarafından yaptırıldı. Hastanın bacak ağrıları, sabah yorgunluğu, mutsuz ruh hali düzeldi. Yaşam kalitesi belirgin düzeldi.
Fibromiyalji nedeni ve tedavisi olmayan hastalıklar grubuna dahil edilse de nedeni bulunup tedavi edilebilir.