Doğum Sonrası Baş Ağrısı Olur mu?
Doğumu takip eden ilk günlerde baş ağrısı pek beklenen bir durum değildir. Hamilelik öncesi migreni olan hastalarda bile pek beklenmez. Ayrıca hamilelikte migrenin azalmakta ve doğumsan sonraki aylarda yeniden başlayabilmektedir. Doğum sonrası başımız ağrırsa eskiden migrenli olsak bile bazı durumlar aklımıza gelmeli ve hekime başvurulmalıdır.
Ağrısız Doğumlarda (Epidural Anestezi) Baş Ağrısı
Doğum sonrası ilk günlerdeki baş ağrısının en sık nedeni epidural anestezi ile doğumdur. Ağrısız doğum adı altında yaygınlaşan bu yöntemde müdahaleden dolayı beyin omurilik sıvısında (BOS) sızma gelişebilmektedir. Sızan sıvı nedeniyle beyinde basınç azalır, baş ağrısı gelişir.
Ağrısız doğuma bağlı baş ağrılarında ağrının yatar pozisyonda azalması ya da geçmesi çok tipik bir durumdur. Anne emzirmek için oturduğu anda yerçekiminin etkisi ile beyinde oluşan negatif basınç ağrıyı artırır. Bol sıvı alıp emzirme dışında sürekli yatarsa birkaç hafta içinde baş ağrısı geçer. Baş ağrısı dayanılmazsa ilaç olarak kafein verilebilir. Şiddetli ağrı üç gün sonrasında halen devam ediyorsa “blood patch” uygulaması yapılabilir. Yani hastanın kendi kanı omurilikteki epidural aralığa tekrar girilerek enjekte edilir.
Dural Sinüs Trombozu Nedir?
Daha nadir rastlanan ve çok ciddi olan tablo “dural sinüs trombozu”dur. Hamilelikte de görülebilen bu durum postpartum (hemen doğum sonrası) dönemde daha çok ortaya çıkar. Baş ağrısı bu durumun habercisi olabilir. Göz dibinde ödem (doktor tespit edebilir), epileptik (sara) nöbetler, felç gibi nörolojik bulgularla kendini gösterir. Hastaya acilen kan sulandırıcı tedavi başlanmalıdır.
Doğumu izleyen günlerde başlayan baş ağrılarında dikkatli olmak gerekir. Öncelikle eskiden olan migrenin tekrarladığı düşünülmemelidir. Migrenli anneler başım yine ağrıyor diye geçiştirmemelidir.