Başınız Sürekli Ağrıyorsa Ne Yapmalısınız?

Ayda on beş günden fazla süren migren “kronik migren” olarak adlandırılır. Toplumun % 2'si, migrenli hastaların ise % 10'unda görülen kronik migren, genellikle orta yaşlarda gelişir. Bazen bu durum çocuklarda veya gençlerde de görülebilir. Genç yaşlarda görülen kronik migren –lise çağlarında sürekli baş ağrısı olanlar- genellikle çıkmaya çalışan aktif yirmi yaş dişlerine bağlı gelişir. Orta yaş grubunda ise gerilim baş ağrısı üzerine eklenen migren atakları çoğunluktadır.

Kronik migrende baş ağrısının sürekliliği her gün ilaç kullanma eğilimi birlikteliği dikkat çekicidir. Migrenin kronikleşmesinde aşırı ilaç kullanımının rolü büyüktür. Bundan dolayı ilaç etkisiyle baş ağrısı (rebound baş ağısı) veya ağrı kesicilerin aşırı kullanımına bağlı (analgesic overuse) baş ağrısı adlarını da alır.

Haberin Devamı

Bu hastalarda başlangıçta arada olan baş ağrılarında alınan ağrı kesicilerin yıllar içinde sıklığının artmasıyla gelişen tablo ortak öyküdür. En sonunda sürekli baş ağrısı sürekli ilaç kullanımı kısır döngüsü gelişir. Bu hastalarda nöral terapi ile tedaviye başlanmalıdır. Altta yatan migren ya da gerilim baş ağrısı nedenleri “Gökmen Yaklaşımı” ile düzeltilmelidir. Başlangıçta bir çeşit bağımlılık oluşturmuş olan ilaçlar kesilmemelidir. Önce otonom sistem düzenlenip, ağrının nedenleri çözülmeye başlanırsa kısa sürede hasta ilaç alımını sonlandıracaktır.

Sürekli başınız ağrıyorsa üzülmeyin tedavi edilebilir ama bu tedavi ilaçlarla olmaz. Bu aşamada ilaçlardan kurtulmanız gerekmektedir. Gökmen Yaklaşımı kısa sürede ağrılardan ve ilaçlardan kurtulmanızı sağlayacaktır.