31.01.2018 - 11:42 | Son Güncellenme:
Normal doğum son görülen âdetin üzerinden 40 hafta geçtikten sonra gerçekleşir.Her doğum 40.haftada olmayabilir.Bazı komplike durumlarda erken doğum gerçekleşebildiği gibi 40 hafta 10 gün gibi bir sürede de doğum gerçekleşebilir. Doğum süreci yavaş ilerliyorsa ve haftası geçmesine rağmen doğum gerçekleşmiyorsa suni sancı uygulanmaktadır. Serumla ya da enjeksiyonla belirli aralıklarda anneye oksitosin verilmesine suni sancı denir.Oksitosin rahmin kasılmasına yardımcı olan hormondur.Gerekli görüldüğü takdirde doğuma yardımcı olmak amacıyla anneye uygulanır.
Normal doğum nasıl gerçekleşir?
Normal doğum doğal doğumdur ve fizyolojik bir olaydır.Doğum,plasentanın yukarı çıkıp bebeğin doğum kanalına girmesiyle başlar.İlk başlarda hafif kasılmalar olur ve bu kasılmalar seyrektir. Bu kasılmalar bir saat yada bir-iki gün sürebilir. Ekstrem bir durum yoksa hastaneye gitmek gerekmez.Ağrılar artmaya ve kasılmalar sıklaşmaya başlar.Kasılma sıklığı 5 dakikaya çıktığında hastaneye gidilmelidir. Bir kanama yada suyun gelmesi durumunda hemen hastaneye gidilmelidir.
Normal doğumun gerçekleşmesi için rahim ağzının 8-10 cm kadar açılması gerekir. Rahim ağzının tam olarak açılmasından bebeğin doğmasına kadar olan sürede annenin doğru şekilde ve doktorun dediği sıklıkta ıkınması gerekir.Bebeğin başı çıktıktan sonra hekimler yardımıyla omuzları, vücudu ve bacakları çıkartılır.Plasentanın da çıkarılmasıyla doğum biter.Plasentanın çıkması yarım saat yada 1 saat gibi bir sürede gerçekleşir.Rahim içinde plasenta parçası kalmamalıdır; aksi taktirde kanama ve enfeksiyon oluşabilir.Annenin dikişi atılır ve odaya alınır.
Epidural ile normal doğum nasıl gerçekleşir?
Normal doğumda epidural anestezide uygulanmaktadır.Epidural anestezi belden aşağısının uyuşturulmasıdır.Böylelikle anne sancıyı duymaz ama kasılmalar devam eder.Epidural anestezi ancak 4cm açıklık oluştuktan ve sancılar düzenli sıklıkla devam ettikten sonra uygulanabilir.Doğum, herhangi bir sıkıntı olmazsa normal doğum gibi devam eder ve anne doktor kontrolünde ıkınmalar gerçekleştirir.Ancak bazı durumlarda bebek vakumla çekilebilir.Bu uygulamanın bebeğe bir zararı bulunmamaktadır.
Normal doğum sonrası neler olur?
Normal doğumda anne doğum gerçekleştikten hemen sonra çocuğunu kucağına alır ve ilk iletişimi burada kurarlar.Annenin doğumdan sonra toparlanması kolay olur ve bebeğini kolayca emzirebilir. 24 saat hastane müşahedesinden sonra bir sorun yok ise taburcu olurlar.Doğum sonrası annenin dikişlerine pansuman yapması gerekmektedir.