DoğumNormal doğum nasıl olur?

Normal doğum nasıl olur?

21.06.2017 - 17:17 | Son Güncellenme:

Hamileler için en önemli konu doğumu nasıl yapacakları kuşkusuz… Sezaryan, epidural, spinal doğum gibi birçok yöntem çıksa da en sağlıklı olan normal doğum. Peki normal doğum nasıl olur?

Normal doğum nasıl olur

Anne ve bebek sağlığı bakımından tavsiye edilen normal doğumdur. Herhangi bir sağlık sorunu yoksa gebeliğin 38-42. haftaları arasında normal doğum gerçekleşir. Normal doğum sayesinde vücut gerekli hormonları salgılar ve anne bebek arasındaki bağ kuvvetlenir.

Haberin Devamı

Normal doğum kaç evreden oluşur?

Normal doğum, temel olarak 3 ana evrede gerçekleşir:

1. Evre

Gebelik boyunca kapalı olan rahim ağzının kasılmaların yardımıyla 10 cm açılmasına kadar geçen süredir. Bu evre doğumun en uzun evresidir. Yaklaşık 8 ila 10 saat sürebilir.

Erken faz: Özellikle ilk doğumunu gerçekleştiren kadınlarda, doğumun ve birinci evrenin en uzun süren dönemidir. Bu dönemde kasılmalar seyrek ve daha hafiftir. Birkaç saatten bir iki güne kadar sürebilir.

Aktif faz: Bu dönemi kadın kasılmaların sıklaşmaya, ağrının artmaya başlamasıyla fark eder. Kasılmalar yaklaşık 5 dakikada bir gelmeye başladıktan sonra hastaneye gidilmelidir.

2. Evre

Rahim ağzının tam açılmasından bebeğin doğumuna kadar geçen süredir. Bu süre yarım saat ila 1,5 saat arasında olabilir. Bu dönemde kadının kuvvetle ıkınması süreyi kısaltır. Ikınma, tekniğe uygun olursa etkilidir.

Haberin Devamı

3. Evre

Bebeğin doğmasından sonra plasentanın çıkmasına kadar geçen yarım saat, en çok bir saatlik süredir. Plasenta çıktıktan sonra incelenip rahimden tümüyle ayrılıp ayrılmadığı kontrol edilir. Rahim içinde plasenta parçası kalırsa kanama ve enfeksiyona sebep olur. İlk birkaç saat annenin kanama kontrolü, tansiyonu, nabzı ve diğer bulgularına bakılır.

Normal doğumun faydaları nelerdir?

Normal doğumun en büyük faydası ilaç kullanılmadan gerçekleşmesidir. Vücut doğum yaptığının farkında olarak gerekli hormonları salgılar ve vücut daha hızlı iyileşir. Normal doğum yapan gebelerin süt konusunda diğer gebelere oranla daha avantajlı olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu doğum şekli sayesinde bebek vajina yolunda bakterilerle tanışarak bağışıklık sistemini oluşturur, yaşam koşullarına daha çabuk adapte olur.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar