İnsan her zaman kendi yaşadıklarını biriktirmez. Öğrenmek daha kapsamlı bir iş. Bir kitap okur, bir yakınımızla konuşur, bir anneyi gözlemler, bir film seyreder; öğreniriz. Çocuk sahibi olmak öğrenmeye meylimizi de arttırır. İyi anne modelleri seçeriz kendimize onlara sorarız, annemiz kayınvalidemiz varsa “böyle olunca sen ne yaptın”larla boğarız bazen onları. Şükür internet diye koca bir umman var da önümüzde. Sağlıktan, sorumluluğa, oyundan, ödül ve cezaya her konuda sıkı sıkı tembihler verebiliyor bize. Anne çocuk grupları da önemli bu açıdan, anneler "tek ben değilmişim" tesellisine yaslanıp, daha serin kanlı kalıp, çözümlere ulaşabiliyorlar. Zira anne olmak heyecanı, korkuyu kışkırtan bir durum.
Şuraya gelmek istiyorum ki ;size bir kaç film tavsiyem olacak. Çocuk yetiştirirken ne yapmalı, ne yapmamalı, nasıl yapmalı sorularına farklı açılardan bakıp, çocuk ve aile ilişkisine göz atarak bizi aklımıza çivilenecek sahnelerle güzele yaklaştıracak filmler bunlar.
İlk film "Kevin Hakkında Konuşmalıyız"
Bu filmden öğrendiğim en önemli şey; bebek yeni doğduğunda bile sizin gözlerinize bakarak istenip istenmediğini anlar vurgusu. Ve istenmediğini düşünen bir bebek ile ailenin serüveni çok da güzel sonlanmaz. Çocuğun bir yere ait olmasını belirleyen şey sadece künt bir birliktelik olamyor. Verilen her şeyi birbirine kenetleyen, bütün kılan şey sevgi. İçeriğinde duygu unsuru yoksa verilen tüm diğer çabalar temelden yoksun bir ev gibi zeminsiz ve faydasız oluyor. Ben bu filmi izlerken korktum. Dönüp dönüp baktım çocuklarla duygusal ilişkilerime, kendime sormam gereken çok sorum oldu ve değiştirdiğim bir kaç tutum.
İkinci film "3 İdiot"
Özelikle sınavlara hazırlanan bir evlat sahibiyseniz izleyin lütfen. Çoğunuz hak verirsiniz ki insan için hayati olan, aşkla yapılacak iki ana seçim var; eş ve iş seçimi. Doktor olacaksın, mühendis olacaksın derken çocuğumuzun hayatından neleri çalmaya çalıştığımızı hep beraber görelim.
Üçüncü film yine bir Amir Khan filmi olan “Her Çocuk Özeldir"
Beceriksiz, uyumsuz diye damgalanan çocukların çölde açması beklenen birer çiçek olabildiğinin işaret bu film. Kendi için uygun iklime taşısanız ve azıcık su verseniz serpilecek ve elimizden kayıp gitmeyecek çocukların ortak hikayesi.
Ve " Gizi Dünya"
İçinizde güçsüzüm diyen anneler mi var? Ben bu filmdeki kadının gücünden aldım izlerken. İzlerken size de geçecek filmdeki anne karakterinin gücü. Tüm koşulların içinde çocuğuna ışıltılı bir dünya kuracak güçte bir kadın. Dört duvar arasında bile bir çocuğun annesinin yüreğinden akıp duran sevgiyle nasıl beslenebileceğinin kanıtı. Annelik kutsal mı ,bilemem ama çocuk için anne ne demek daha iyi anladım bu filmle. Anne; çocuk için dünyayı kuranmış meğer. Dışarıda dünya ne renk olursa olsun güçlü ve kendini iyi yetiştirmiş bir anne; bilgisi, sabrı, şefkati, sevgisiyle çocuğunun dünyasını aydınlık tutabilir.
Güldürürken düşündüren fıkraların aksine, ağlatırken düşündüren filmler bunlar. (Hep ağlayacak mıyım diye endişelenmeyin sakın; güleceğiniz de çok yer olacak asında:)
Filmleri önemsiyorum. Çocuk yetiştiren insanların algılarının açık olmasını ve bu konuda çaba göstermelerini de. İyi filmler, iyi kitaplar, iyi insanlardan alınmış arı öğütler bizim de çocuğumuzun da ufkunu da açacaktır.
Çocuklu maceramızın diğer kısımlarına ulaşmak için
https://www.facebook.com/ANNEEBAK/