SağlıkNarkoz Etkisi Nedir? Narkozun Etkisi Ne Kadar Sürer, Ne Zaman Geçer?

Narkoz Etkisi Nedir? Narkozun Etkisi Ne Kadar Sürer, Ne Zaman Geçer?

05.03.2021 - 16:14 | Son Güncellenme:

Genel anestezi, ameliyat süresince hastanın ağrı duymaması için uygulanır. Ameliyat boyunca anestezi uzmanı tarafından sağlanan derin uyku, ameliyat sonunda uyarılma halidir. Anestezinin dozu hafif, ağır, az ya da çok olması hastanın durumuna göre ayarlanır. Ameliyat olacak kişinin ameliyattan 6 saat öncesine kadar hiçbir şey yememiş olması gerekir. 5 gün öncesine kadar sigara içiminin kesilmesi, ameliyatın rahat geçmesi için oldukça önemlidir. Narkoz etkisi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Narkoz Etkisi Nedir Narkozun Etkisi Ne Kadar Sürer, Ne Zaman Geçer

Narkoz etkisi, hastanın ameliyat boyunca kontrollü derin uyku halinde olması şeklinde yorumlanır. Ameliyat ve anestezi sonrasında yapılacak olan testler, ameliyatın ya da hastanın durumuna göre anestezi uzmanı ya da operatör doktor tarafından uygulanır.

Haberin Devamı

Narkozun Etkisi Ne Kadar Sürer?

Vücuda narkotik ilaçlarla sağlanan anestezi, tam bilinç kaybı yaşamadan duyarlılığın ortadan kaldırılmasını sağlar. Anestezi, 3 şekilde uygulanır. Bunlar ise, genel, bölgesel ve lokal anestezidir ve bunlar, metabolizmaya göre farklı etkiler gösterebilir. Narkozun etkisi, genellikle ameliyat süresine göre hesaplanarak hastaya verilecek doz ayarlanır. Operasyonun boyutuna ve süresine göre hastaya uygulanan anestezi boyunca, organlarının işleyişi değişen hastanın hayati tüm bulguları kontrol altında tutulur.

Narkozun Etkisi Ne Zaman Geçer?

Narkozun etkisi, operasyondan sonra uyandırılma işlemi yapılarak sonlandırılır. Operasyonun boyutuna ve süresine göre narkozun dozu ayarlanır. Cerrahi operasyonun ardından, hastanın sürekli olarak uyku halini sağlamak için verilen tüm ilaçlar kesilerek hastanın kendisine gelmesi beklenir. Beklenen süre içinde hasta uyanmazsa ilaçla müdahale edilerek uyandırma işlemi tamamlanır. Anestezi, birkaç dakika sürebileceği gibi saatlerce de sürebilir.

Haberin Devamı

Ameliyatın Kolay Geçmesini Sağlayacak Yöntemler

Ameliyattan önce 6 saat önce hiçbir şey yememek, içmemek ve oruç halinde bulunmak gerekir. Ameliyatta girmeden önce takma ve diş protezlerini bulundurulmamalı, ağızda sakız, şeker ve yiyecek bulundurulmamalıdır. İşitme cihazı, gözlük gibi cihazlar çıkarılmalıdır. Özel olan bazı durumlarda anestezi uzmanına danışarak bu cihazlarla da ameliyathaneye gelinebilir ve ameliyat sırasında cihaz çıkarılabilir. Ameliyat sırasında toka, mücevher gibi aksesuarları çıkartmak gerekir. Bunun yanında tırnak cilası, dudak boyası gibi makyajların silinmesi gerekir.

Bölgesel Anestezide Hangi Yöntemler Tercih Ediliyor?

Göbek delinden aşağısının uyuşturulması amaçlanan ameliyatlarda genellikle bölgesel anestezi uygulanıyor. Epidural anestezi, spinal anestezi ya da ikisinin birden uygulandığı kombine spinal-epidural anestezi olmak üzere üç farklı şekilde uygulanıyor. Bu yöntemler uygulanırken ameliyatın türü ve süresi de göz önünde bulunduruluyor. Kısacası, göbek deliğinin altı için yapılacak pek çok cerrahi yöntemde bu anestezi yöntemleri kullanılıyor.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Mert Ramazan Demir'in askerlik fotoğrafı ortaya çıktı
Mert Ramazan Demir'in askerlik fotoğrafı ortaya çıktı

Cadde | 21.04.2025 - 09:52

Vatani görevini yerine getirmek için bedelli askerlik yapan oyuncu Mert Ramazan Demir'in askerlik fotoğrafı ortaya çıktı.

Yazarlar