18.12.2017 - 13:12 | Son Güncellenme:
Bebeklerin sindirim sistemi için en sağlıklı besinin anne sütü olduğuna vurgu yapan Oskay ve Dr. Matben, anne sütüyle beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda devam sütlerinin tercih edilebileceğini söyledi. Fermantasyon yönteminin sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olduğunu da vurguladı.
Bebelac Gold Çocuk Devam Sütü’nün katkılarıyla biraraya gelen Pedagog Tansu Oskay ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, bebeklerde sindirim sisteminin önemi ve gelişiminideğerlendirdikleri toplantıda, bağırsak sağlığı ve bebek mutluluğu arasındaki ilişkiye dair önemli açıklamalarda bulundu.
Bebeklerdeki sindirim sistemi gelişiminin, fizyolojik olduğu kadar psikolojik açıdan da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, konu ile ilgili şöyle konuştu:
“Sindirim sistemi, daha anne karnındayken gelişim adımlarını atar ancak bağırsak florası doğumdan sonra oluşarak anne sütü ve çevreyle olan etkileşime göre şekillenir.Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir.Bebeğin sindirim sistemindeki en büyük değişim, 6. aydan sonra ana öğün anne sütü olacak şekilde ara öğünlerde ek besinlere adım adım geçişle görülür ve 18-36 ay arası bebeğin sindirim sistemi yetişkinlere benzemeye başlar.”
Dr. Demet Matben: “Bağırsak sistemi sağlıklı olan bebek mutlu bir bebektir”
Sindirim sisteminin besinlerin işlenmesini, emilimini, sindirilmesini ve atılımını sağladığını ifade eden Dr. Matben, arka planda çok daha organize olmuş bir sistem çalıştığına vurgu yaparak, “Bağırsaklar, 100 milyon sinir hücresi ile omuriliğin 10 katı sinir hücresi içerir. Bunun için bağırsak ikinci beyindir.
Bağırsaklar, duygudurumu ve doygunluğu düzenleyen hormonlar salgılarlar. Vücuttaki mutluluk hormonunun (serotonin) yüzde 5’i beyinden salgılanırken, yüzde 95’i bağırsaklarda bulunur.İnsan vücudunda bulunan mutluluk hormonunun büyük bir kısmının bağırsakta bulunması duygu durumunu da etkiler.
Dolayısıyla sağlıklı bağırsak florası olan bebek mutlu bir bebektir.Sindirim sistemi düzenli çalışan, sindirim problemi yaşamayan bebekler, duygu durum bozuklukları da yaşamadan büyürler. Bu durum bebeğin ve annenin yaşam kalitesini arttırır”dedi.
“Fermantasyon yöntemi ile üretilmiş besinler sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.”
Dr. Matben, sindirim sisteminin ideal şekilde gelişmemesinin karın ağrısı, şişkinlik, duygu durum bozuklukları hatta ileriki dönemlerde obezite ve diyabet gibi sıkıntılar da yaşanmasına neden olabileceğini ifade ederek, bebeklerin sindirim sistemi için en sağlıklı ve bebeğin sindirim sistemine en uyumlu besinin anne sütü olduğunu söyledi.
Dr. Matben, şu açıklamalarda bulundu:
“Bebeklerde özellikle sindirim sistemi sağlığı için 1 yaşa kadar temel besin anne sütüdür; keçi ve inek sütü hiçbir şekilde önerilmez. Ancak eğer annenin sütü yetersizse,fermantasyon yöntemiyle üretilmiş devam sütleri tercih edilebilir.Fermantasyon yöntemi ile üretilmiş besinler sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
Fermente ürünler, içeriğindeki prebiyotik bileşenler ile bağırsaklardaki faydalı bakterileri koruyarak sindirim sistemini düzenler. Fermantasyon yöntemi ile üretilen besinler daha kolay sindirilip vitamin ve minerallerin bağırsaklarda daha iyi emilmesine yardımcı olur.Bebeklerde şişkinlik ve gaz sancısına bağlı ağlamalar da azalma sağlar ve yaşam kalitesini arttırmaya yardımcı olur.”
Pedagog Tansu Oskay: “Sindirim sistemi iyi olan bebek, mutlu olur”
Toplantıda, sağlıklı bir sindirim sistemine sahip bebeklerde, optimum büyüme ve gelişme sağlandığına ve güçlü bir anne-bebek ilişkisi kurulduğuna dikkat çeken Pedagog Tansu Oskay,“Sindirim sistemi sadece fiziksel değil duygusal olarak da çok önemli bir yere sahip. Sağlıklı bir sindirim sistemi hem bebeğin hem de annenin yaşam kalitesini olumlu yönde etkiler.
Sindirim sistemi gelişimindeki sorunlar giderilince farklı aktivitelere, kaliteli zaman harcamaya daha çok vakit kalır. Sindirim sistemi iyi olan bebek, mutlu olur. Sindirim sorunlarıyla uğraşmadığı için iletişime daha açık olur. Daha iyi sosyalleşir, daha az ağlar ve yaşam kalitesi artar”şeklinde konuştu.
Günümüzde birçok bebeğin uyku problemleri yaşadığına da dikkat çeken Oskay, “Sindirim sisteminin rahat olması, bebeklerin daha rahat bir uyku düzenine sahip olmasına yardımcı olur. Düzenli uyku sayesinde ağlamaları da azalacağı için duygu durumunda ciddi şekilde pozitif gelişme sağlanır”dedi.
“Bir evin mutluluğu, anne bebek mutluluğuna bağlıdır”
Mutlu insanlarla çevrelenen kişilerin mutlu olma şansının daha yüksek olduğuna dikkat çeken Oskay, 4 bin 739 kişinin 20 yıl süreyle izlendiği Framingham çalışması ile mutluluğun sosyal ağlarda kişiden kişiye yayıldığının tespit edildiğini ve mutlu insanlarla çevrelenen kişilerin mutlu olma şansının daha yüksek olduğu ifade etti. Oskay, bir evin mutluluğunun anne-bebek mutluluğuna bağlı olduğunu,mutluluğun anneden bebeğe bulaştığını vedaha sonra çevresindeki mutlu insanlar ile gelişipbüyüdüğünü söyledi.