Editörün SeçtikleriMutfağımızın jokeri

Mutfağımızın jokeri

01.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mutfağımızın jokeri

Mutfağımızın jokeri


       Makarna pratikliği, lezzeti ve ucuzluğu ile vazgeçilmez bir ürün.Üstelik besin değeri bakımından da önem taşıyor. Potasyum, protein, kalsiyum, demir ve karbonhidrat oranı yüksek. Makarna ilk kez Çin’de üretilmiş. Çinlilerle yakın ilişkiler içinde olan Orta Asya Türkleri göçlerle birlikte yanlarında hamur işlerini getirmişler. Makarna da bunlardan biri. Uzun göç sırasında kurutulmuş, tok tutucu ve enerji veren bu besin Anadolu’ya kadar gelmiş. Eriştenin kökeni buna dayanıyor. Avrupa’ya ise Çin’e giden gezginlerle taşınmış makarna. İtalya’da ise özel bir yer edinmiş. İlk makarna fabrikasının kuruluşu da yine İtalya’da olmuş. Makarnanın ana malzemesi yüksek kaliteli irmik. Hamuru, yumurtalı veya yumurtasız hazırlanabiliyor. Yıllık makarna tüketimine bakınca İtalya, yıllık kişi başına 27 kilo ile birinci sırada yer alıyor. Türkiye’de ise bu oran 5 kiloya iniyor. Ama makarna üretimi açısından dünyanın beşinci ülkesi durumunda. Makarnanın yeterince tüketilmemesinin nedeni besin değeri hakkında fazla bilgi sahibi olmamak ve pişirme usullerini bilmemek.Genelde salçalı, kıymalı veya peynirli olarak yaptığımız makarnanın çeşitli soslarla zenginleştirilmiş onlarca reçetesi var aslında. Ama bizim mutfağımızda yemeğin sosuyla pişmesinden kaynaklanan bir alışkanlık nedeniyle fazla bir çeşit yapılmaz. Bir de makarnanın dişe gelir anlamında “al dente" pişirilmesi gerekir ki, lezzeti yeterince alınsın. Yani ne fazla pişirilecek ne de çok çiğ kalacak. Paketlerin üzerinde yazan süre suyun kireçli olup olmamasına göre değişebilir, bu nedenle kendi damak tadınıza güvenmelisiniz. Makarnanın bol suda haşlanması ve hemen süzülüp soğuk sudan geçirilmesi gerekiyor. Ancak beslenme uzmanları bu suyun dökülmesini onaylamıyorlar. Çünkü biliyorsunuz, besinlerin bir kısmı suya geçiyor. Bunun için bu suyu dökmeyip, bir sebze yemeği yapımında değerlendirmeniz en iyisi. Çok ince makarnalar (spagetti gibi) için daha çok hafif soslarla kullanılmalı. Büyük boydaki kalın makarnalar, penne veya mantı türleri daha kalın sosları veya fırınlanmayı kaldıran cinsler oluyor. Makarnalar için hazırlayacağınız birçok değişik sos, onları sıradan bir makarna olmaktan çıkaracak. Kırmızı soğan, tonbalığı ve biraz yeşillikle balık sosu, mayonez, tavuk parçaları ve soya sosu ekleyerek tavuklu bir sos, çeşitli deniz ürünlerinin sirke ve kekikle harmanlanmasıyla yapılan başka bir sos ya da çeşitli sebzelerin sotelenip, kuşbaşı etle karıştırılmasıyla elde edeceğiniz etli bir sos ve sizin kendi damak keyfinize göre bulacağınız diğer soslar... Bu akşam yemeğinde farklı bir sos ile hazırlayacağınız makarnaya ne dersiniz?
     Â

     ÂGÃœNÃœN YEMEĞİ
       6 kişilik / Hazırlama süresi: 25 dakika

     ÂPesto soslu makarna

     ÂMalzemesi
       1 paket makarna
       1 yemek kaşığı dolma fıstığı
       1 demet taze fesleğen
       1/2 demek maydanoz
       2 diş sarımsak
       3 yemek kaşığı kaşar rendesi
       2 yemek kaşığı tereyağı
       tuz, karabiber

     ÂHazırlanışı
       Makarnayı haşlayıp süzün. Fıstıkları teflon tavada kavurun. Kıyılmış sarımsak, fesleğen ve maydanozla karıştırıp mutfak robotundan geçirin. Karışıma tereyağı ve kaşar peynirini ilave edin. Hazırladığınız sosu makarna ile iyice harmanlayıp sıcak olarak servis yapın.




Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKÄ° HESAPLA
Yazarlar