27.05.2015 - 14:15 | Son Güncellenme:
Erken teşhisle hastalığın gidişatının değiştirilebildiğine ve hastalığın yavaşlatılabildiğine dikkat çeken Liv Hospital Ankara Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülküf Önal,
“MS hastalığının ilerlemesi, hastaların sakat kalmasına neden olabilir. Bu yüzden erken tanı çok önemli. Erken tanının bir diğer önemi ise hastanın hayatını MS’e göre planlamaya erken başlayabilmesi diyor. Erken tanı için ellerde titreme, ciltte karıncalanma ve uyuşma, sebepsiz ağlama ve gülme atakları gibi belirtilerin hissedildiği andan itibaren nöroloji uzmanına başvurmak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Zülküf Önal, “Her dört MS hastasının birinde ilk sorunun görme bozukluğu ile başlar. Hastalarda görme bulanıklığı ile beraber gözde ağrı olur” diyor. Prof. Dr. Önal MS hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
30 yaş en riskli grup
Çocuklarda nadir olarak rastlana MS hastalığının herhangi bir yaş sınırı yoktur. Ancak sıklıkla 30 yaş civarında ortaya çıkar. Dünyada genç yetişkinlerde sakatlığa neden olan en sık görülen hastalıktır. Kadınlarda, erkeklere oranla iki kat daha fazla görülür. Tedavi için mutlaka bir nöroloji doktoru ile görüşmek gerekir.
Dört farklı çeşidi var
MS hastalığı başladıktan sonra dört şekilde ilerleyebilir.
· İyi Huylu Tip: Hafif ataklar görülür, atakları tam düzelme takip eder. Zamanla biriken bir kötüleşme olmaz ve kalıcı bir hasar bırakmaz.
· İyileşen ve Tekrarlayan Tip: En sık görülen MS türüdür. Hastaların yüzde 75-80’inde hastalık tekrarlayıp düzelen bir yapıda ilerler. Hastalar genellikle kendileri de farkına varmadan uzun bir dönem MS atakları geçirir ve kendiliğinden düzelir.
· Seconder İlerleyici Tip: Seconder progressive denilen bu MS türünde hasta bir atak geçirir fakat bu ataklarda iyileşme olmaz.
· Primer İlerleyici Tip: En tehlikeli MS türüdür. Bu türde hastalar tek bir atak geçirir ancak bu ataklardan iyileşme olmaz. Hastanın durumu giderek kötüleşir. Çok nadir rastlanan “Primen İlerleyici Tip” yüzde 5 oranında görülür.
Belirtileri nelerdir?
· Her dört MS hastasının birinde, ilk sorun görme bozukluğu ile başlar. Hastalarda görme bulanıklığı ile beraber gözde ağrı olur.
· Kas spazmları, kaslarda sertlik, titremeler ve eklemlerde ağrı
· Aşırı yorgunluk veya halsizlik
· Baş dönmeleri
· Ellerde titreme
· Konuşma bozukluğu
· Ciltte karıncalanma veya uyuşma
· Duygusal sorunlar, depresyon ve kaygı bozukluğu
· MS hastalarında sebepsiz ağlama ve gülme atakları