11.09.2021 - 15:00 | Son Güncellenme:
Genel olarak bakıldığında hormonel durumlardan etkilenmiş olduğu bilinen miyomlar, menopoz sonrasında oluşan dönemde küçülme eğilimi göstermekle birlikte, menopoz sonrası büyüyebilen miyomların habis ya da kötü huylu olan dönüşüm bakımından takibe alınması gerekebilmektedir. Neyin neden olduğu bilinmemekle beraber miyomların 1000’de 1'lik olan kısmında habisleşme bir başka deyiş ile kanserleşme olasılığı bulunabilmektedir.
Miyom Nedir?
Miyomlar bazı durumlarda fibroid, leyomiyom ya da fibromiyom adı ile tarif edilmektedir. Kadınlarda oldukça sık görülmektedir. Genel olarak küçük boyutlu olan ve şikayete sebep olmayan miyomlar yalnızca takip edilirler. Östrojen hormonu ise miyomların büyümesine sebep olduğundan dolayı hamilelikte miyomların boyutlarında artış görülürken menopoz sonrasında küçülme veya kireçlenme gösterirler. Miyomlar uterus adı verilen rahimde bulundukları yere bağlı şekilde 3 tip olmaktadır.
Miyom Ağrısı Nereye Vurur?
Miyom ağrısı genellikle karnın alt tarafında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Karnın alt bölgesinde bulunan bir kitle ve bası hissinin ortaya çıkması sonucunda idrar kapasitesi azalır ve bu durumda da sık tuvalete çıkma gereksinimi meydana gelir. Miyomlar nazı durumlarda da kasık ağrısı biçiminde kendini göstermektedir.