Editörün SeçtikleriMeze servisi yaparken

Meze servisi yaparken

24.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Meze servisi yaparken

Meze servisi yaparken


Mutfak / ŞULE ŞENTARLI


Mutfağımızda meze olarak kabul gören yiyeceklerin bir kısmı dünya mutfaklarında farklı isimlerle sunuluyor. Fransızlar ordövr, İtalyanlar antipasti diyorlar, ara sıcaklardan önce sofrada bulunan yiyeceklere. Kusursuz donatılmış bir sofranın temelinde, göz zevkine hitap eden bir görüntü yatıyor. İşte bu nedenle ilk açılışta sofrada bulunan mezelerin servisi ayrı bir özen istiyor. Bu işin püf noktası, mezeleri uygun servis tabaklarına yerleştirip, lezzet açısından uyumlu malzemelerle tabakları süslemek. Örneğin sofranızda deniz ürünleri salatası bulunuyorsa, göz zevki açısından küçük boy oval servis tabaklarına boşaltın ve konuk sayısına göre masanın iki veya üç tabak hazırlayarak kenarlara ve ortaya yerleştirin. Salataya az miktarda tuz ve yağ gezdirin. Salata tabaklarını maydanoz dalları ve limon dilimleriyle süsleyin. Konuklarınızın lezzetleri kendi damak zevklerine göre ayarlamaları için, sofrada zeytinyağı, sirke ve limon takımı bulundurun. Herhalde tuz ve biberliği hatırlatmaya gerek yok. Konuklarınıza füme balık ikram etmek isterseniz, fümeleri rulo şeklinde sarın. Ruloları tek ve büyük bir servis tabağına aralıklarla dizin. Boşluklara maydanoz dalları koyun. Karides, kerevit, pavurya gibi haşlanmış kabuklu deniz ürünleri için şık bir sunum hazırlayabilirsiniz. Renkli veya saydam cam bir servis tabağının dibine parçalanmış buz koyun. Kabuklu deniz ürünlerini buzların üzerine gelişi güzel yayın. Aralara taze marul yaprakları yerleştirin. Dilerseniz her konuk için özel bir servis de ayarlayabilirsiniz. Greyfurt veya portakalların etli kısımlarını zarar vermeden, içlerini oyun. Meyveleri zar şeklinde doğrayıp marul yaprağı ve kerevitle birlikte portakal veya greyfurt kasesinin içine yerleştirin.
Küp şeklinde doğranmış peynirleri dolma zeytin ve cherry domatesle birlikte çöp şişlere dizin. Hazırladığınız şişleri, ahşap mutfak tahtasının üzerinde duran yuvarlak bir ekmeğin üzerine saplayarak masanın ortasına yerleştirin.
Salamura tarzı bütün yiyecekleri aynı tip meze tabaklarına yerleştirin. Böylece servisinizin kendi içinde bir mantığı olur ve konuklar hangi mezenin ne tür olduğunu hızlı bir şekilde kavrayarak, diledikleri sırayla tabaklarına servis yapabilirler.
Meze tabaklarınızın yanına servis kaşıkları koymayı unutmayın. Büyük servis tabaklarına birden fazla kaşık gerekir, özen gösterin.

GÜNÜN YEMEĞİ
Tavuklu börek, 8 kişilik / Hazırlama süresi: 1 saat
Malzemeler
1 kemikli tavuk göğsü, 2 kuru soğan, 1 yemek kaşığı dolma fıstığı, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 çay kaşığı tarçın, 6 yufka, 3 yemek kaşığı margarin, 1 yumurta sarısı, tuz, karabiber
Hazırlanışı
Tavuğu haşlayıp küçük parçalar halinde didin. Küp küp doğranmış soğanları 1 kaşık yağda kavurun. Fıstığı, üzümü, etleri, etsuyunu ve baharatları ekleyin. Kalan yağı eritip yufkalara sürün. Her yufkayı dörde bölün. Her parçaya iki kaşık harç koyup sigara böreği gibi sarın. Soğuk suya batırıp çıkarın, üzerine yumurta sarısı sürün ve tepsiye dizin. 20 dakika fırında pişirin.

GÜNÜN MÖNÜSÜ
  • Mantar sote
  • Tavuklu börek
  • Ayran
  • Meyve

  • Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

    Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

    VKİ HESAPLA
    Yazarlar