Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aydın, bahar aylarında mantar zehirlenmelerine karşı uyarıda bulunuyor. Prof. Dr. Aydın bazı zehirlenme vakalarının ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekiyor.

***

“Mantar yemeye bağlı zehirlenmeler ölümle sonuçlanabiliyor”

Prof. Dr. Ahmet Aydın; bol yağışların görüldüğü içinde bulunduğumuz mevsimde halk sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken bir durumun kırlarda toplanan mantarların yenilmesine bağlı olarak görülen mantar zehirlenmeleri olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Aydın, ülkemizin bitki örtüsünün mantar türleri bakımından oldukça zengin olduğunu, Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre yurdumuzda 40 civarında yenebilen ve 70 civarında da zehirli mantar türü bulunduğunu söylüyor. Prof. Dr. Ahmet Aydın, “Mantarlar nemli ortamlarda ürerler. Bu nedenle içinde bulunduğumuz yağışlı günlerde tabiatta farklı türlerde mantarlara rastlayabiliriz. Mantarların görülmesiyle birlikte bizleri en korkutan olay zehirli mantarların yenilmesine bağlı ortaya çıkan zehirlenme vakalarıdır. Bu zehirlenmelerde bazı vakalar maalesef ölümle sonuçlanıyor.” diyor.

Haberin Devamı

***

Zehirli mantarlar pişirmek vb yöntemlerle zehirsiz hale getirilemez.”

Prof. Dr. Aydın “Halkımızın şu bilgileri hiç unutmaması gerekir: Pişirmekle, dondurmakla, kavanozlamakla veya başka bir işlemle zehirli mantarlar zehirsiz hale getirilemez. Bu nedenle mantar zehirlenmelerinin önlenmesinde en etkili yol kaynağı bilinmeyen ve kontrolsüz bir şekilde toplanan mantarların yenilmemesidir. Her ne kadar halkımız kendi yöresinde yetişen mantarları bilse de en küçük bir yanılgı maalesef acı sonla bitebilir.” diye de uyarıyor.

***

“Bazı zehirli mantarlar kusma, midede ağrı ve kramplara sebep olurken bazı türlere bağlı zehirlenmelerde hiçbir belirti ortaya çıkmayabilir”

Prof. Dr. Ahmet Aydın : “Herhangi bir zehirli mantar yenilmesi sonrasında bulantı, kusma, midede ağrı veya kramplar gibi ani mide-bağırsak belirtileri görüleceği gibi, bazı türlerin yenilmesine bağlı olarak yenildikten sonra 6 ila 15 saat arasında hiç bir belirti vermeyebilir, ancak bu sessiz dönem sonrası şiddetli mide-bağırsak şikayetleri başlayabilir ve tedavi edilmediği takdirde karaciğer gibi hayati organların yetmezliğine kadar giden ve daha sonra da ölüme kadar götüren zehirlenme vakaları görülebilir. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Bu gibi zehirlenme vakalarında Yeditepe Üniversitesi İlaç ve Zehir Bilgi Danışma Merkezi’ne (YİZDA) tüm halkımız danışabilir” diye de ekliyor.

Haberin Devamı

***

Yeditepe Üniversitesi İlaç Ve Zehir Bilgi Danışma Birimi (YİZDA)

YİZDA; Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi bünyesinde Farmakoekonomi ve Farmakoepidemiyoloji Araştırmaları Merkezi (PEPIRC)’ne bağlı bir birim olarak 2008 yılından bu yana hizmet veriyor. Bu alanda 7 gün 24 saat hizmet veren Sağlık Bakanlığı UZEM birimi dışında İstanbul’daki tek birim olan YİZDA, hafta içi saat 09.00 ile 18.00 arasında sürekli olarak hizmet veriyor. YİZDA görevlilerine; 0(216) 578 00 00 (dahili:1606) numaralı telefon ile veya adresinden ulaşmak mümkün.

Haberin Devamı

***

Yazarla iletişim kurmak, sağlıkla ilgili güncel bilgilere ve yazılara ulaşmak için: https://www.facebook.com/metinuyarofficial