Dr. Ayça Kaya yeni kitabında kalıcı olarak kilo vermenin püf noktalarını anlatıyor. Kaya kişinin herhangi bir diyete veya ilaca bağımlı olmadan, yeme davranışlarını değiştirerek kalıcı olarak kilo verilebileceğini söylüyor.
Sayarak Zayıfla 5333” kitabıyla tanıdığımız iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, yıllardır kilo problemi yaşayan kişilerle çalışıyor. Bunca yılda okuduklarını ve gözlemlediklerini de hap bilgiler şeklinde, hasta hikayeleriyle de süsleyerek yeni kitabında paylaşıyor. “Kalıcı Zayıfla, Kilo Vermenin Püf Noktaları” (Doğan Kitap) haftaya raflarda yerini alacak. Kitap çıkmadan önce Dr. Kaya ile buluştuk. Önce birlikte sabah sporumuzu yaptık sonra da sağlam bir kahvaltı… Çünkü Dr. Kaya’ya göre kalıcı kilo vermek için güne iyi bir kahvaltıyla başlamak ve egzersizi ihmal etmemek gerekiyor. Ancak bu kadarı yetmiyor! Kaya dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:
Gerçeğin farkına varın
Kilo probleminiz varsa çok ciddi bir sağlık sorunuyla karşı karşıya olduğunuzun farkına varın. Öncelikle bel çevrenizi mezurayla ölçün. Kadınlarda 84, erkeklerde ise 94 santimetre ve üzerindeki değerler sorunludur. Ayrıca kilonuzu, boyunuzun karesine bölerek hesaplayacağınız vücut kitle indeksi (VKİ) de kilo sorununuzun hangi düzeyde olduğunu anlamanızı sağlar. VKİ’nin 25-30 arasında olması fazla kiloyu, 30-40 arasında olması ise obeziteyi işaret eder.
Sorunun kaynağını bulun
Kalıcı çözüm için kilo sorununuzun nedenini bulun. Yanlış bir yeme davranışınız mı var yoksa metabolik veya hormonal bir sorununuz mu, ya da çok mu az hareket ediyorsunuz?
Güçlü bir nedeniniz olsun
Kilo vermek için çabanıza eşlik edecek güçlü bir nedeniniz olsun. Daha güzel görünmek için mi kilo veriyorsunuz yoksa daha rahat nefes almak veya şeker hastalığınızın daha iyi seyretmesi için mi? Çabalarken yorulduğunuz anda mutlaka aklınıza bu nedeni getirin.
Gerçekçi bir hedef koyun
Gerçekçi hedefler koymak, hayal kırıklığı nedeniyle zayıflamaktan vazgeçmenizi engelliyor. İlk olarak beş kilo vermeyi hedefinize koyun. Ardından ikinci beş kilo… Ancak ikinci beş kilonun daha yavaş gideceğini de bilin.
Beslenme günlüğü tutun
Birçok araştırma sadece yediklerinizin kaydını tutarak yediğiniz miktarı yüzde 30’lara varan oranda azaltabileceğinizi gösteriyor. Dr. Kaya’nın takip ettiği hastalardan beslenme günlüğünü en özenli şekilde tutanların en başarılı sonuçları aldığını da öğreniyoruz.
Motivasyonunuzu artırın
Kendinizi sürekli motive etmeniz gerekiyor. Beslenme günlüğünüze yememeyi başardıklarınızı da yazın. Günde bir kez sabahları aç karnına tartıya çıkın, değişimi görün ve moral depolayın.
Çok yediğinizi düşünün
Zayıflamanın en önemli adımlarından biri çok yediğinizi kabullenmek ve bu durumu beyninizde bitirmek... Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın.
Yasak yok, ertelemek var
Bir yiyeceği yasak kategorisine koyduğumuzda, hep daha cezbedici görünür. Yasak koymaktansa yemeyi ertelemek, kişiyi rahatlatır ve yiyecekten daha kolay vazgeçmeyi sağlar.
Kendinize ayıp etmeyin
Çoğumuz ikram edileni karşımızdakine ayıp olacak diye reddedemiyoruz. Ancak öncelikle kendinize ayıp etmeyin! Aç değilseniz tadına bakmak için bile ağzınıza koymayın.
Yiyecekleri değersizleştirin
Yemek istemediğiniz ne varsa onu gözünüzde değersizleştirin. Mesela bir davette size su böreği ikram edildiğinde bir anda aklınıza pişmemiş çiğ, vıcık vıcık bir hamur getirerek onu yemekten vazgeçebilirsiniz.
Kilo vermek için 5 tüyo
1 “Günde 6 öğün ye, her iki saatte bir bir şey ye, yemezsen metabolizman çalışmaz” tavsiyesinin artık tıbben yanlış olduğunu biliyoruz. Yedikçe yiyesiniz gelir!
2Açlığınızı ertelemeyin, yoksa bir sonraki öğün çok aç olacağınız için dünyaları yiyesiniz gelir ve yersiniz.
3“Çocuğum yemekten önce bir şey yeme, yemekte bir şey yiyemezsin” sözünü unutun. Hatta yemekten ve davetlerden önce yoğurt gibi kalorisi düşük, tok tutacak sağlıklı atıştırmalıkları tüketin. Böylelikle sofraya oturunca kendinize hakim olabilirsiniz.
4Kontrol edemediğiniz yiyeceği kendinizden, evinizden ve sofranızdan uzak tutun.
5Yemekte su içmenin kilo aldırdığı tam bir şehir efsanesidir.