Okullar açılınca çocukların çoğu sabahın köründe kalkıyor. Kahvaltı yapmadan apar topar servise biniyor. Ancak İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı, çocuk beslenmesi uzmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu uyarıyor: “Kahvaltı; okul başarısını, ders devamlılığını arttıran, hastalıklardan koruyan ve büyüme, gelişmeyi destekleyen sağlıklı çocuk beslenmesinin olmazsa olmazları arasındadır.”. “Peki ama hocam ne yapmalı ki veliler çocuklarına kahvaltı yaptırabilsinler?” diye soruyorum. Garipağaoğlu kahvaltının aile kültüründe olması gerektiğini anlatarak başlıyor. Anne ve babanın çocuktan önce kalkarak kahvaltıyı hazırlaması gerektiğini söylüyor. “Güne kahvaltı kokusuyla uyanan, ailesini kahvaltı sofrasında gören, anne ve babasının kahvaltının yararları hakkında söylediği sözleri duyan çocuk zaten kendiliğinden kahvaltı yapmak isteyecektir.” diye de ekliyor.
***
“Sevdikleri malzemelerle hazırlanmış görseli, kokusu güzel bir kahvaltı tabağına çocuklar ‘hayır’ diyemez”
Garipağaoğlu; “Kahvaltı için çok zamana da ihtiyaç yok. Okula gitmek için hazırlıklarını yapan çocuk evden çıkmadan önce 10-15 dakikasını kahvaltıya ayırsa yeter.” diye ekliyor. Görselliğin çocuklar için çok önemli olduğunu da vurguluyor. Kahvaltıyı sevmeyen çocukların bile sevdikleri malzemelerle hazırlanmış, görüntüsü, kokusu güzel bir kahvaltı tabağına hayır diyemeyeceklerini anlatıyor. Kendi yetiştirdiği öğrencisi diyetisyen Gözde Aksoy ile çocukların ihtiyaçlarına göre besin değerlerini kontrol ederek hazırladıkları “Ali Baba’nın Çiftliği”ni örnek gösteriyor. Siz de çocuğunuz için böyle bir kahvaltı tabağı hazırlayabilirsiniz.
***
Ali Baba’nın Çiftliği ile Çocuğunuz Güne Sağlıklı Başlasın
Malzemeler:
* 1 Yemek kaşığı lor peyniri
* 1 Adet üçgen şeklinde eritme peynir
* 1 İnce dilim kaşar peyniri
* Yarım dilim tam buğday ekmeği
* 6-7 Adet çeri domates
* 3 Adet siyah zeytin
* 4 Halka havuç
* 2 Dilim salatalık
* 2 Dilim limon
* 2-3 Marul yaprağı
* 2-3 Dal dereotu
Hazırlanışı:
Lor peynirini yemek kaşığının şekli çıkacak şekilde tabağın bir kenarına koyun. Çekirdekleri çıkarılmış olan siyah zeytinlerden koyunun kafasını ve ayaklarını oluşturun. Kaşar peynirini kurabiye kalıbı yardımı ile çam ağacı şeklinde kesin. Kalanını ise çay bardağı ile kesip, yuvarlak bir dilim elde edin. Yine çay bardak yardımı ile ekmekten iki adet yuvarlak dilim oluşturun. Birinin üzerine üçgen peyniri diğerine ise kaşar peyniri koyun. Üçgen peynire, karabiber tanesinden burun, çörek otundan gözler, halka havuçlardan kulak yaparak fareye benzetin. Üst üste olan yuvarlak ekmek ve kaşarın üzerine salatalık dilimini onun üzerine ise yarım domatesi koyun. Domatesin üzerine, çörek otlarını batırarak uğur böceğinin beneklerini yapın. Halka siyah zeytinlerden gözlerini, şerit olarak kesilmiş salatalık kabuklarından anten yaparak uğur böceğini tamamlayın. Çam ağacı şeklinde kesilen ağacı artan sebzelerle süsleyebilirsiniz. Marul yapraklarını tabağın altına koyup üzerlerine çeri domatesleri serpiştirin.