Diyabetle sağlıklı bir yaşam sürebilmek için diyabete uygun beslenmek şart. Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz : “Diyabet hastalarının beslenmesinde ara öğün şarttır. Meyve veya kuruyemişten ise ara öğün olmaz. Ara öğünde çok tahıllı, kepekli, çavdarlı ekmek, bisküvi ve leblebi gibi yavaş emilen, glisemik indeksi düşük olan yiyecekler tercih edilmeli.” diyor. Yılmaz’dan hastalarına verdiği beslenme programını aldım. İşte o medikal beslenme programı …
Sabah Kahvaltısı:
* 2 dilim ekmek (kepek, çavdar, yulaf, tahıllı ekmek olabilir)
* 1,5 dilim peynir (40 gram yağsız)
* Bol mevsim yeşillikleri; domates, salatalık vb. serbest)
* Haftada 3-4 gün; 1 adet yumurta veya 3-5 zeytin serbest
* Çay, bitki çayı veya kahve (şekersiz)
Ara Öğün:
1 dilim ekmek, light peynir, çay-kahve veya 5 kepekli bisküvi, çay-kahve veya küçük kepekli sandviç, light peynir
Öğle Yemeği:
(1 dilim ekmek yerine 1 kase çorba içilebilir)
1. Seçenek (sebze) :
* 2 dilim ekmek (kepek, çavdar, yulaf, tahıllı ekmek olabilir) veya 5-6 yemek kaşığı kepekli makarna veya 4-5 yemek kaşığı bulgur pilavı
* 6-7 yemek kaşığı sebze yemeği (etsiz, suyu süzülerek)
* 2-4 kaşık yoğurt (yağsız) veya1 bardak ayran
* 1 porsiyon salata (yağsız, az miktarda limon, sirke, nar ekşisi, balzamik olabilir)
2. Seçenek (salata) :
* 2 dilim ekmek (kepek, çavdar, yulaf, tahıllı ekmek olabilir)
* 1 porsiyon et, tavuk, balık ya da peynir
* 2 porsiyon salata (yağsız, az miktarda limon, sirke, nar ekşisi, balzamik olabilir)
Ara Öğün:
* 2 dilim ekmek (kepek, çavdar, yulaf, tahıllı ekmek olabilir)
* 1 dilim peynir (ekmek ile tost veya sandviç şeklinde olabilir)
* Çay, kahve, ayran veya diyet içecek
Akşam Yemeği:
1. Seçenek (ızgara) :
* 2 dilim ekmek (kepek, çavdar, yulaf, tahıllı ekmek olabilir) veya 5-6 yemek kaşığı kepekli makarna veya 4-5 yemek kaşığı bulgur pilavı
* 1 birim ızgara et, tavuk veya balık (150 gram)
* Bol haşlanmış veya ızgara sebze(sınırsız) veya 4 kaşık sebze yemeği
* 1 porsiyon salata (yağsız, az miktarda limon, sirke, nar ekşisi, balzamik olabilir)
2. Seçenek (kurubaklagil) :
* 2 dilim ekmek (kepek, çavdar, yulaf, tahıllı ekmek olabilir) veya 4-5 yemek kaşığı bulgur pilavı
* 4-6 kaşık kuru baklagil (etsiz, suyu süzülerek)
* 2-3 kaşık yoğurt (yağsız) veya 1 bardak ayran (yağsız)
* 1 porsiyon salata (yağsız, az miktarda limon, sirke, nar ekşisi, balzamik olabilir)
Ara Öğün:
Light peynir ile 1 dilim ekmek, 1 bardak süt (yağsız) veya yoğurt veya krem light peynir ile 1 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve veya havuç, leblebi, meyve, salatalık
***
Meraklılarına:Prof. Dr. Temel Yılmaz ile Milliyet Cumartesi İyilik-Sağlık köşesinde yayınlanan diyabet röportajımızın tamamını okumak isteyenler için link: https://www.milliyet.com.tr/yuruyus-yap-kilo-ver-diyabete/metin-uyar/cumartesi/yazardetay/16.11.2013/1792839/default.htm