Çocukların Sonbaharda Geçirdikleri Orta Kulak Enfeksiyonları İşitme Kaybına Neden Olabiliyor!

Medipol Üniversitesi Odyoloji Bölümü Başkanı, Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Bülent Şerbetçioğlu; sonbaharda çocuklarda orta kulak iltihaplarının sık görüldüğünü ve fark edilmezse çocukta işitme kayıplarına yol açabileceğini söylüyor. Şerbetçioğlu sinsi ilerleyen bu soruna karşı çocuklarını korumaları için ailelere önerilerde de bulunuyor.

Yazarla iletişim kurmak için: https://www.facebook.com/metinuyarofficial Twitter: @metinuyar Mail: metin.uyar@milliyet.com.tr

***

Ülkemizde işitme kayıplarının erken tanısı alanında yeni gelişmeler var mı?

Haberin Devamı

Ülkemizde doğumevleri ve hastanelerde doğan bebeklerin yüzde 95’i elektronik cihazlar yardımıyla işitme taramasından geçiriliyor. Bu taramadan geçemeyenlere ileri işitme testleri uygulanıyor. Ancak ne yazık ki okul öncesi dönemde de çocuklar orta kulak iltihabı ve buna bağlı işitme kaybı yaşayabiliyor. Bu dönemdeki çocuklar için bunu ölçen bir tarama testi henüz ülkemizde yapılmıyor.

“Üst solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonlarına sebep oluyor”

Okul öncesi dönemde, çocuklarda orta kulak hastalıklarıyla çok sık karşılaşıyor musunuz?

Maalesef bu çok sık karşılaştığımız bir sorun. Virüslere bağlı üst solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlıkları çocuklarda orta kulak hastalıklarına neden olan en önemli faktörlerden biri. Bu dönemde çocuklar zaten enfeksiyonlarla sürekli karşılaşır. Bunun sonucunda gelişen bir orta kulak hastalığı çocukta fark edilemeyebilecek bir işitme kaybına neden olabilir. Üstelik çoğu çocukta da işitme kaybı olduğu anlaşılmaz.

***

Peki, orta kulak enfeksiyonları nasıl oluşur?

Mikroplar ve virüsler üst solunum yoluna yerleşmeye çalışırken geniz eti ve bademcik gibi dokular onlara karşı savaşır. Bu savaşın sonucunda geniz eti büyür. Geniz etinin büyümesiyle birlikte östaki borusunun da aracılığıyla orta kulağa enfeksiyon taşınmış olur. Bu da sıklıkla çocukta işitme kaybına neden olur.

“Çocuğunuzda vurdumduymazlık oluşuyorsa dikkatli olmalısınız”

Çocukta orta kulak enfeksiyonuna bağlı işitme kaybını test etmek mümkün mü?

Haberin Devamı

Enfeksiyon orta kulakta mikropların çoğalmasıyla birlikte seyrederse ağrı, ateş ve huzursuzlukla kendini gösterir. Bu durumda Kulak Burun Boğaz uzmanı bir hekim, boğaz ve kulakları muayene ederek hastalığın tanınmasında gerekli olan ipuçlarını yakalar. Bu yakınmalarla bulguların birlikte değerlendirilmesi sonucunda orta kulak hastalığının tanınması mümkün olur ve tedavi edilir.

Okul öncesi dönemindeki çocuklarda işitme kayıpları erkenden fark edilebilir mi?

Anne sütünün içindeki koruyucu hücreler çocukların enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanmalarını sağlar. Ancak çocuklar bir gün gelip bu koruyucu melekten yoksun kaldığında çevreden aldığı mikroplarla yalnız başına mücadele etmek zorunda kalıyor. Sosyalleşmesi ve yeni beceriler kazanması için gönderdiğimiz kreş ve anaokulları aslında çocuğumuz için mikroplarla karşılaşma mekanları. Bu mikroplara bağlı geçirdiği üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında çocuğunuzda vurdumduymazlık oluşuyor veya konuşmaları duyma zorluğu hissediyorsa, dikkatli olmanız gerekir. Çünkü bunlar çocukta işitme kaybının belirtileri olabilir.

Haberin Devamı

“Ağrılı orta kulak enfeksiyonları kalıcı kulak zarı delinmesine neden olabilir”

Orta kulak enfeksiyonları hep sinsi mi ilerler?

Bazı orta kulak enfeksiyonları sinsi değildir. Ağrı ve ateş yüksekliği ile kendini fark ettirir. Bu tip enfeksiyonlarda tedavi gecikilirse kulak zarı delinebilir. Delinmeye bağlı kulakta akıntı başlayabilir. Kulak zarı delinmesi durumunda da tedaviye başlanmazsa sorun kalıcı hale gelebilir. Genellikle çocuklarda görülen bu tip orta kulak enfeksiyonlarında; soğuk algınlığı belirtilerine ek; iştahsızlık, bulantı, kusma gibi belirtiler; 1-2 yaşlarındaki bebeklerde ise gece ağlamaları ve huzursuzluk eşlik edebilir. Sakin duran bebeğin sorunlu kulağının memesine bastırıldığında bebek ağlamaya başlayabilir. Bu gibi durumlarda hastaların bir kulak burun boğaz uzmanı doktora gitmeleri gerekir.