GüzellikMeme onarımı plastik cerrah tarafından yapılmalı

Meme onarımı plastik cerrah tarafından yapılmalı

11.09.2013 - 16:10 | Son Güncellenme:

Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri, Plastik Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Topalan, kadınların alınan memelerinin onarımının genel cerrah tarafından değil estetik, plastik cerrah tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Meme onarımı plastik cerrah tarafından yapılmalı

Meme kanseri kadınlarda en sık rastlanan kanser türünün başında geliyor. Her ne kadar tıptaki ilerlemeler, bilinçlenme, erken tanı gibi gelişmeler olsa da bazı durumlarda kadınlar memelerini kaybedebiliyorlar. Bu durumda devreye memenin onarımı (Rekonstrüksiyonu) giriyor. Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri, Plastik Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Topalan, kadınların memenin alınması gereken durumlarda kendisini eksik ya da mutsuz hissedebileceğini hatırlatarak, “Bu nedenle hastalık tanısı konduktan hemen sonra meme alınmadan rekonstrüksiyon tedavi içine dahil edilmelidir” dedi. Prof. Dr. Murat Topalan, memenin çıkarılması ve memenin onarılması tamamen ayrı uzmanlık alanlarının işi olduğunu ifade ederek, “Memenin onarımı bir genel cerrah tarafından değil kesinlikle estetik, plastik cerrahi uzmanı tarafından yapılmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Aynı ameliyatta 2 operasyon

Prof. Dr. Topalan, genelde erken evre meme kanserlerinde memenin alındığı ameliyatta, plastik cerrahi ekibinin operasyona dâhil olup yeniden memeyi oluşturmasının avantaj sağlayan bir durum olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu: “Bu operasyonun avantajı, hastanın ikinci kez ameliyat olmaktan kurtulması ve en önemlisi de alınan memenin hemen yerine konması sonucu kadının uzuv kaybı hissi ve psikolojik travmayı daha az hissetmesidir. Aynı ameliyatta hem kanserli dokudan kurtulunur hem de yeni meme yapılır.”

En çok meme karın bölgesinden

Meme onarımı sırasında ya dışarıdan protez ya da hastanın kendi dokusunun kullanıldığı operasyon seçeneklerinin mevcut olduğunu belirten Prof. Dr. Topalan, “Karar verilirken alınan memede radyoterapi nedeniyle herhangi bir damarsal hasarlanma olup olmadığı, hastanın seker, kalp gibi başka hastalıkların mevcudiyeti ve sigara kullanımı göz önünde bulundurulur. Hastanın sırtı, karni, kalçası, bacak içi gibi farklı bölgeleri bu ameliyatlarda kullanılabilir” dedi. Ameliyatlarda en çok karın bölgesinin tercih edildiğini anlatan Prof. Dr. Topalan, şunları söyledi: “Doğum yapmış, karında yağlanması ve sarkması olan kadınlarda, bu bölge derisi ve yağ dokusu, meme yapımı için kullanılabilir. Hasta karın germe ameliyatı benzeri yapılarak zaten fazla olan yağ dokusu meme yapımı amacıyla transfer edilebilir. Bu transferde mikro cerrahi yöntemlerde kullanılabilir. Böylece hastanın memesi yapılırken aynı anda karın germesini de yapmış oluruz.”

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar