27.09.2017 - 18:07 | Son Güncellenme:
Kadın fiziğinde en önemli görüntü detaylarından birini göğüsler oluşturur. Göğüsler emzirmenin ve kadınlığı simgelemenin yanı sıra kadın güzelliğinin en belirgin öğesidir. Bu nedenle meme büyütme meme estetiği ameliyatları arasında en yaygınıdır. Meme büyütme yöntemleri kişinin beklentilerine göre doktoru ile yapacağı görüşmede belli olur.
Meme büyütme yöntemleri
Meme büyütme yöntemleri, yağ enjeksiyonu ile meme büyütme ve ameliyat ile meme büyütme olarak iki temel kola ayrılır.
Doğal- ameliyatsız yollarla meme büyütme
Yağ enjeksiyonu ile meme büyütme
Ameliyattan korkan ya da yara izi kalmasını istemeyen kadınlar için harika bir yöntemdir. Dikişsiz, anestezisiz ve protezsiz uygulanan bu yöntemde kişinin kendi yağları ile göğüs büyütme gerçekleştirilir. Üstelik kalıcı olmadığı için memnuniyetsizlik olursa endişeye gerek yok, zaten eriyecek diye düşünebilirsiniz. Göğüsleri arasında boyut farkı olan kişilerde yağ enjeksiyonunun uygulanması silikona göre daha kolay eşitleme sağlar.
Ameliyat ile meme büyütme
Meme büyütme operasyonu meme dokusu altına yerleştirilen meme protezleri ile meme hacminin artırılmasıdır. Meme büyütme ameliyatı hastanede ameliyathane şartlarında genel anestezi altında gerçekleştirilir. Meme protezi kas önüne veya kas arkasına yerleştirilir. Protez koltuk altından, meme başından veya meme altı kıvrımından yerleştirilir. Hangi tekniğin tercih edileceği meme yapısı ve protez tipiyle ilişkili olarak ameliyat öncesinde doktorunuz ile planlanır.
Meme büyütmede impilat seçimi
Protez şekilleri:
-Damla (anatomik) protezler
Damla protezlerde dikey çap, yatay çaptan biraz daha uzun olup, protezin yüksekliği alt kutupta üst kutuptan fazladır. Damla protezlerin şekilleri damlaya benzediğinden göğüslere daha doğal bir görünüm verdiği söylenmekte. Fakat zaman içerisinde göğüs dokusu protez ile uyum sağlayarak düşeceğinden damla protez daha düşük bir görüntüye neden olabilir.
-Yuvarlak protezler
Yuvarlak protezlerin yatay ve dikey taban çapları birbirine eşittir. Anatomik olarak adlandırılmasının sebebi memenin şekline daha çok benzemesinden ileri gelmektedir. Yuvarlak protezler zaman içerisinde meme dokusuyla uyum sağladığında daha doğal bir görünüm sağlar.
İçeriğine göre protezler
İçeriğine göre ise piyasada silikon jel ile dolu protezler ve fizyolojik serum, yani fizyolojik tuzlu su ile dolu protezler bulunmaktadır.
-Silikon içerikli protezler
Bunlarda silikondan oluşan katı zarfın içinde silikon jel bulunur ve dış yüzey zaman içerisinde aşınsa bile zarfın içindeki madde jel silikon olduğundan sızıntı ya da akma sıkıntısı yaşanmaz. Herhangi bir sağlık sorunu olmadığı takdirde ömür boyu kullanım sağlarlar.
-Serum fizyolojik içerikli(salin) protezler
İçeriğinde fizyolojik serum bulunur. Bu protezler silikon içerikli protez kadar uzun ömürlü olmasa da meme sıkıldığında daha doğal hissi vermektedir.
Yüzey yapısına göre protezler
Yüzey yapısına bakıldığında ise protezler yüzeyi düz ve pürtüklü protezler olarak iki gruba ayrılmaktadır.
-Düz yüzeyli protezler
-Pürtüklü yüzeyli protezler
Pürtüklü yüzeyli protezlerin çevresinde kapsül oluşumunun düz yüzeyli olanlara göre daha az olduğu saptanmıştır.
Meme büyütme ameliyatı sonrası iyileşme süreci
Meme büyütme ameliyatı sonrasında genel anesteziden uyandıktan bir kaç saat sonra odada ayağa kalkıp yürümeniz gerekiyor. Ertesi gün taburcu olmanız ile ortalama bir hafta sonra dikişler alınır. Meme büyütme ameliyatından sonraki 2-4 hafta kollarınızı yukarı kaldırmamanız, yukarıya uzanmamanız ve ağır kaldırmamanız önerilir.
Ameliyat ile meme büyütme yenileme gerektirir mi?
Protezin şekli, içeriği ve yüzeyine göre kullanım ömrü değişiklik göstermektedir. Ömür boyu kullanacağınız bir protez diliyorsanız jel içerikli, pürtüklü yüzeyli protezler tercihiniz olmalı. Bununla birlikte doktorunuzun size önereceği protez farklıysa doktorunuzu dinlemenizde yarar var.
Ameliyat ile meme büyütme emzirmeye engel mi?
Kas altına konulan protezlerin süt kanallarına herhangi bir etkisi olmayacağından emzirmenize engel olmazlar. Meme başından yerleştirilen silikonlar, meme başı çıkarılıp işlem sonrası dikildiğinden süt kanallarına zarar verme tehlikesi vardır. Bu cerrahın başarısına bağlı bir durum. Meme altında iz kalmamasını istiyor ve protezinizi meme başından yaptırmak istiyorsanız emzirememe riskini göze almalısınız.
Ameliyat ile meme büyütme ileride meme sarkmasına neden olur mu?
Kas altına yerleşirilen protez kas yapısı ile çevreli olacağından herhangi bir sarkma söz konusu olmaz. Kas dokusu üzerine yetleştirilen protezler bu nedenle çok tercih edilmemekte.
Ayge Buse GÜNDOĞAN