28.03.2017 - 15:02 | Son Güncellenme:
Lösemi her gün televizyonlarda gazetelerde okuduğumuz hastalıklardan çok daha ileri derecede yaygın olup, gerekli bilgilerin edinilmesi gereken bir kanser türü… Lösemi belirtileri, hakkındaki bilgiler herkesçe öğrenilmeli. Bu nedenle lösemi hakkında bilinmesi gereken her şeyi bir haberde topladık…
Lösemi nedir?
Daha önce de söylediğimiz gibi halk arasında daha çok kan kanseri olarak bilinen lösemi aslında 4 farklı tip kanser için kullanılan bir kavramdır. Bunlar, Akut lenfositik (lenfoblastik) lösemi (ALL), Akut miyelojenöz (miyeloid) lösemi (AML) Kronik lenfositik lösemi (KLL) Kronik miyelojenöz lösemi (KML)’dir.
Bu tiplerin bilinmesi hastanın nasıl tedavi edileceği hakkında önemlidir. Aynı zamanda hepsinin ortak özelliği de kanserin kemik iliğinde başlamasıdır. Hücreler değişikliğe uğrayarak lösemi hücresine dönüşmeye başlar.
Kemik iliğinin her organ için iki organ görevi vardır. İlk olarak kan yapan organdır. Bu bölüm miyelojenöz löseminin baş gösterdiği yer olarak bilinir. İkinci olarak ise lenfosit yapan bölümdür. Aynı zamanda bu bölüm immün sistemin bir parçası olmaktadır. Bu bölüm de lenfositik löseminin başladığı yer olmaktadır.
Lenfositleri oluşturan kemik iliğinde bulunan hücrelerin kanser hücresine dönüşmesi sonucu ortaya çıkan lösemi, lenfositik ya da lenfoblastik olarak adlandırılır. Eğer plateletleri oluşturan kemik iliği hücrelerinde değişiklik olursa da lösemi miyelojenöz ya da miyeloid olarak adlandırılır.
Hastaların tedavileri açısından hangi tür lösemi oldukları çok önemlidir.
Sürekli düşük ateş, nedensiz kilo kaybı görüldüğü takdirde kesinlikle bir uzaman tarafından gerekli değerlendirmeler yapılmalıdır.