06.07.2022 - 14:54 | Son Güncellenme:
Listeria Birleşik Devletlerde önemli bir sağlık sorunu olmaktadır. Özellikle her yıl 1600 kişinin enfekte olduğu ve 260 kişinin öldüğü bilinmektedir.
Listeria Nedir?
Listeria monoctogenes bakterisi ile kontamine olmuş gıdaların yenmesi sonucunda ortaya çıkan enfeksiyona Listeriozis adı verilmektedir. Bu rahatsızlıkta hastalarda ilk olarak ateş ve kas ağrıları görülmektedir. Bunun dışında ishal ve gastrointestinal semptomlar da bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Hastaya teşhis konulmasının ardından bakteri sindirim sistemi kanalına yayılır.
Listeria Neden Olur?
Listeria monoctogenes genellikle toprakta ve suda bulunmaktadır. Bu enfeksiyon insanlara kontamine olmuş gıdaların yenmesi sonucunda bulaşmaktadır. Ayrıca anneleri hamilelik esnasında kontamine gıdalar yemiş kişiler de bu sağlık sorunu ile doğabilirler.
Listeria Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu hastalıkta erken tanı büyük önem taşımaktadır. Bu hastalığın tanısı beyin omurilik sıvısı veya kan kültüründe bakterinin üremesi ile konulmaktadır. Bu hastalıkta tedavi için antibiyotikler kullanılmaktadır. Bu sayede hastalığın tedavi süreci başlamış olur. Eğer bu hastalığın hiçbir belirtisi veya semptomu kişilerde yok ise uzmanların pek çoğu test veya tedavi yapmaya gerek olmadığına inanmaktadırlar.