SağlıkLejyoner Nedir, Ne Demektir? Lejyonerin Kelime Anlamı Nedir?

Lejyoner Nedir, Ne Demektir? Lejyonerin Kelime Anlamı Nedir?

13.03.2021 - 10:35 | Son Güncellenme:

Lejyoner hastalığı, Legionella isimli bir bakterinin neden olduğu önemli bir akciğer enfeksiyonudur. Bu hastalık, kişiden kişiye temas yolu ile bulaşmaz. Bunun yerine pek çok insan bakterileri solunum yolu ile alır. Bu hastalık ilk defa 1976 yılında Amerikan lejyonerlerinin katılmış olduğu bir toplantıda salgın şeklinde görüldü ve bu hastalık nedeni ile 29 kişinin hayatını kaybettiği 1977 yılında kayıtlara geçti. Lejyoner nedir ve ne demektir? İşte, tüm detaylar...

Lejyoner Nedir, Ne Demektir Lejyonerin Kelime Anlamı Nedir

Bakteriye maruz kalan pek çok kişi hasta olmaz. Bunun yanında özellikle de yaşlılar, sigara içenler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler hasta olma riski taşır. Bu hastalığa titreme, yüksek ateş, nefes darlığı ve baş ağrısı gibi belirtiler de eşlik ediyor.

Haberin Devamı

Lejyonerin Kelime Anlamı Nedir?

Lejyonerin kelime anlamı, yabancı uyruklu ve asker manalarına geliyor. Erken Cumhuriyet döneminde Roma imparatorluğunun lejyonerleri ortaya çıktı. Savaş sırasında test edilen lejyonerler, Kartaca'ya karşı verilen üç büyük savaşta da kendilerini kanıtlamayı başardılar. Bu sayede imparatorluğun birincil askeri düzeni haline geldi.

Roma İmparatorluğu'nun yayılmasında Lejyonerler büyük bir rol oynar. Her lejyon 6000 adamdan oluşuyordu. Bunlar kendi aralarında ise 60 bölüme yani 100 adamlık gruplara ayrılıyordu. Her küçük bölüme ise, century ismi veriliyordu. Savunmada güçsüz kalan lejyonerler saldırıda başarı sağlıyordu. Bunun için phalanx taşıyan üniteler, lejyonerlere çok destek vermişlerdir. M.S 4. yüzyıl dönemlerinde İmparator Valens'in ordularının, kuzeyden gelen ordulara yenilmesi ile lejyoner sistemi gücünü tamamen kaybetmiş ve tarihe karışmıştır.

Haberin Devamı

Lejyoner Hastalığı Nedenleri Nelerdir? 

Lejyonerler, etken bakteri olan göller, akarsular, tatlı su ortamları ve nehirlerde bulunur. Lejyonerler, toprakta da yaşar ama genellikle insanlar topraktan bakteri kapmaz. Lejyoner hastalığını ev tesisatını kapatarak önleyebilirsiniz fakat otel gibi toplu yaşam alanlarında kendine yayılma alanı bulur. Lejyonella bakterisi grip benzeri bir hastalık olan Pontiac ateşine benzer. Ama Pntiac hastalığı kendi kendine geçerken Lejyoner hastalığı ise, tedavi edilmezse ölümcül sonuçlara neden olabilir.

 Lejyoner Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

 Lejyoner hastalığı, genellikle lejyonella bakterisine maruz kaldıktan sonra 2 ila 10 gün içinde gelişir. Daha sonra şu belirtiler ile kendini göstermeye başlar;

  • Kas ağrısı
  • Baş ağrısı
  • 40 C veya daha fazla yüksek ateş olabilir.

Hastalığın ikinci ve üçüncü gününde ise diğer belirti ve semptomları hissedebilirsiniz. Bunlar ise;

  • Kafa karışıklığı ve zihinsel bulanıklık
  • Balgam, kuru öksürük ve balgamla birlikte arada kan gelebilir.
  • Mide bulantısı, kusma ve ishal
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar