03.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜLAR) Müdürü Prof. Dr. Hasan Baydar, yaptığı açıklamada, Isparta’da yaygın olarak üretilen lavanta yağının, sinir sistemini yatıştırıcı, uyku verici, sakinleştirici özelliği bulunduğunu belirterek, bu nedenle lavanta yağının stresle başa çıkmada önemli bir yer oluşturduğunu kaydetti.
Dünyada her yıl 1500 ton kadar lavanta yağı üretildiğine ve bu yağın 50 milyon dolar civarında pazarı bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Baydar, "Dünya piyasalarında bir kilogram lavanta yağı, kalitesine göre 15 ile 60 dolar arasında alınıp satılmaktadır. Türkiye’nin lavanta yağı ithalatı ise her geçen yıl artmaktadır" dedi.
Keçiborlu'da lavanta tarımı yapılmaya başlandıIsparta’nın Keçiborlu ilçesinin Kuyucak yöresinde lavanta tarımı
yapılmaya başlandığını da anlatan Prof. Dr. Baydar, yörenin özellikle sulanamayan, kıraç ve eğimli arazilerine lavantanın iyi uyum sağladığını bildirdi.
Isparta’da üretilen lavantanın tamamının damıtılması halinde yılda 10 tona yakın lavanta yağı üretilebileceğini ve bu miktarın Türkiye’nin tüm lavanta yağı ihtiyacını karşılayacağını belirten Prof. Dr. Baydar, halen bölgede üretilen lavanta yağının başta parfüm, kozmetik, aroma terapi ve ilaç sanayisinde değerlendirildiğini söyledi.
Prof. Dr. Baydar, GÜLAR olarak, Isparta bölgesi için daha verimli
ve kaliteli lavanta yağı üretimi amacıyla, özellikle Lavandula Vera
türüne ait çeşitlerin üretimi ve damıtma teknikleri üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi.
  Â