06.03.2021 - 16:24 | Son Güncellenme:
Dirseğin iç tarafındaki kas, bağ ve kemik kubital tünelden, geçen ulnar sinir yaralandığı iltihaplandığında, şiştiğinde ve tahriş olduğunda kubital tünel sendromu meydana gelir.
Kubital Tünel Sendromu Nedir?
Kubital tünel sendromu, özellikle dirsek bir yere çarpıldığında görülen ağrı ve karıncalanmaya benzer. Kemik ve dirsek arasından geçen sinir olan ulnar sinirdir. Ulnar sinir, boynun yan tarafında başlar ve parmaklarda biter. Bu yüzden genel bir ağrı ya da uyuşma görülmektedir.
Kubital Tünel Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Kubital tünel sendromu dirsekler sık sık büküldüğünde, çekerken, uzanırken veya kaldırırken meydana gelir. Ayrıca çarpma, yaralanma, yüklenme olduğunda ortaya çıkabilir. Artrit, kemik çıkıntıları ve dirseğin önceki kırıkları da kubital tünel sendromuna neden olabilir. Fakat genel olarak nedeni bilinmemektedir.
Kubital Tünel Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Kubital tünel sendromu daha çok sporcularda, zanaatçılarda ve masa başı çalışanlarda görülmektedir. En yaygın belirtileri;
Kubital Tünel Sendromu Teşhisi Ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tam bir tıbbi geçmişe ve fizik muayeneye ek olarak, kübik tünel sendromu için teşhis testleri yapılır. Bunlar;
Kubital tünel sendromunun en etkili tedavisi, soruna neden olan aktiviteyi durdurmaktır. Tedavi sürecinde;
Bu tedaviler işe yaramazsa;
Kubital Tünel Sendromunu Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır?
Kollar esnetilmeli ve güçlendirmek için egzersizler yapılmalıdır. Egzersizlerden önce mutlaka ısınma hareketleri uygulanmalıdır. Dirseklere fazla yük bindirilmemeli ve yaslanılmamalıdır. Ağır yükler kaldırılmamalı ve stresten uzak durulmalıdır.