10.02.2021 - 17:46 | Son Güncellenme:
Bademcik boğazın arka tarafında çift halde bulunur. Bademcik iltihabı 2 adet bademcik dokusundan birinin veya ikisinin enfeksiyona maruz kalması durumudur. Bu enfeksiyon dışarıdan alınan virüslerden veya bakterilerden oluşur. Bazı durumlarda bakterilerde enfeksiyona sebep olur. Yüksek ateş ve yutma zorluğu ile gelişen hastalık lenf bezlerinde de şişme ve hassasiyet yapar. Enfeksiyon hastalığı olması sebebiyle mutlaka doktora başvurmalı, antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
Kriptik Tonsillit Çeşitleri Nelerdir?
Kriptik tonsillit 3 farklı çeşitliliğe sahiptir. Bu çeşitlilik semptomlarına göre farklılık gösterir. Bunlar;
Akut tonsillit
Rekürren tonsillit
Kronik tonsillit
Akut Tonsillit
Akut tonsillit semptomları diğerlerine göre çok farklıdır. Belirtilerinin ortaya çıkması üç dört gün sürer. Fakat her hastada belirtiler 3-4 günde değil, daha uzun sürelerde de ortaya çıkabilir.
Rekürren Tonsillit
Rekürren tonsillit kronikleşmemiş yılda bir veya iki kez boğaz enfeksiyonu olması durumudur. Rekürren tonsilitte yine enfeksiyon gelişir ancak yılda bir iki kez olması bademciklere müdahale edilmesini gerektirmez.
Kronik Tonsillit
Kronik tonsilitte durum diğerlerinden farklıdır. Çok daha uzun sürer ve hastayı zor durumda bırakır. Boğaz enfeksiyonu ile birlikte şiddetli boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, ağız içinde rahatsız edecek koku ve lenf bezlerinde şişme ve hassasiyet oluşur.
Tonsillit Neden Olur?
Her kiÅŸide bulunan bademcik dokusu belli zamanlarda enfeksiyona maruz kalsa da vücudun savunma mekanizmasını oluÅŸtur. Yani vücudun enfeksiyonla savaÅŸmasını saÄŸlar. Beyaz kan hücreleri üreterek vücudu korumaya alır. Ãœst solunum yolu enfeksiyonu veya bademcik enfeksiyonu olarak da bilinen kriptik tonsillit ağızdan alınan bakteri veya virüslerden oluÅŸur. Bademcikler dışarıdan gelen virüslerle savaşır ve onları kendi içinde hapseder.Â
Tonsillit yalnızca dışarıdan alınan mikroplarla, şiddetli soğuk algınlığı durumunda da aynı tip semptomlar görülür. Ancak en yaygın olanı virüstür. Bunun yanı sıra %30 civarında bakteri oluşumuna karşı da tonsillit gelişir. Tonsillite streptokok bakterisi sebep olur. Çocuklarda sıklıkla görülmesinin nedeni bir arada toplu halde bulunan öğrencilerin ağız yoluyla birbirine bakteri veya virüs bulaştırmalarıdır. Boğaz enfeksiyonu yani kriptik tonsillit hapşırık, öksürük ve yakın temasla rahatlıkla bulaşır. kriptik tonsillit tanısı konulan hastaların evde istirahati sağlanmalı, öksürük veya hapşırık durumunda mutlaka ağzını kapatmalı, mutlaka eller sabunla yıkanarak arındırılmalıdır.
Kriptik Tonsillit Belirtileri Nelerdir?
Genellikle okul öncesi çocuklarda ergenlik dönemindeki kiÅŸilerde görülür en yaygın belirtileri ÅŸunlardır kızarır mı üzeri beyaz plak ÅŸeklinde dönüşmüş bademciklerdir. BoÄŸaz aÄŸrısı yutma güçlüğü ve yüksek ateÅŸ en belirgin özelliÄŸidir yüksek ateÅŸe baÄŸlı olarak titreme boynun her iki tarafında lenf bezlerinde ÅŸiÅŸme ve hassasiyet geliÅŸir.Â
Kriptik Tonsillit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bakteri veya virüsün sebep olduğu kriptik tonsilitte hasta öncelikle doktora giderek tonsillit tanısı konulmalıdır. Doktorun reçete edeceği antibiyotik tedavisi ve ateş düşürücü mutlaka düzenli olarak kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra yatak istirahati, bol sıvı almak, sıcak bitki çayları, gargara tonsillit tedavisinde etkili uygulamalardır. Boğazın tahriş olabileceği sigara ve sigara dumanından hasta kaçınmalıdır.