SağlıkKoplik Lekesi Nedir, Koplik Lekeleri Neden Çıkar? Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Koplik Lekesi Nedir, Koplik Lekeleri Neden Çıkar? Hangi Hastalığın Belirtisidir?

09.09.2021 - 13:55 | Son Güncellenme:

Tıpta geçen birden çok deyim ve terimler ile karşılaşmaktayız. Bu manada sıklıkla karşılaşılan terimlerden bir tanesi de koplik lekesidir. Bu koplik lekesi ne anlama gelmektedir? Hangi hastalığın veya hastalıkların habercisidir? Tedavisi mümkün müdür? Bu lekeler nereler de görülür? Bu koplik lekelerinin kızamık hastalığı ile ne tür bir bağlantısı vardır? Ne renkte gözlemlenir? Vücutta ne kadar süre il kalır? İşte koplik lekesi hakkında merak edilen tüm detaylar.

Koplik Lekesi Nedir, Koplik Lekeleri Neden Çıkar Hangi Hastalığın Belirtisidir

Kızamık hastalığının bir belirtisi olarak karşımıza çıkan bu lekeler, ağız içerisinden çıkmaktadır. Ağız için de ki bu lekeler kızamık hastalığının habercisi olmaktadır. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.

Haberin Devamı

Koplik Lekesi Nedir, Koplik Lekeleri Neden Çıkar?

Bu tanı hekimler tarafından konulan bir hastalık olup, deri döküntüsü ile ağız da oluşan lekelerin görülmesi sonucu koplik lekeleri teşhis edilir. Koplik lekelerinin asıl sebebi de kızamık rahatsızlığıdır. 

Kızamık virüsü bulaşımı olduktan sonra yaklaşık 10 gün içerisin de hastalığın belirtileri baş gösterir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının gösterdiği belirtiler gibi belirtiler oluşur. Öksürük, hapşırık, burun akıntısı, yorgunluk, halsizlik, boğaz ağrısı ve ateş ile birlikte ağız için de yanağın iç kısmın da ve diş etlerinde gri renge benzeyen lekeler oluşur. Bu lekelere koplik lekesidir.

Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Koplik lekelerinin fark edilmesi kızamık hastalığının habercisi anlamına gelmektedir. İlerleyen safhalar da gözler ışığa karşı rahatsız olmaya başlar. Vücut ısısı 41 dereceye kadar yükselir. Bu belirtilerin sonucun da ense ve kulak arkalarında da döküntüler baş gösterir. Burada başlayan döküntüler önce yüze daha sonra gövde ve kola da yayılır. En son bacak ve ayaklarda da döküntü gözlemlenir. Bu döküntüler kahverengi ve kırmızıyı andıran bir renkte olur. Böylece tüm vücuda yayılması beklenen bu döküntü yaklaşık 5 gün kadar sürmesi beklenir. 

Haberin Devamı

Daha sonra yavaş yavaş soyulmalar başlar. Bu soyulmalar önce baş bölgesinde başlar, daha sonra aşağıya doğru iner. Renklerinde olan solgunlaşma ile tamamen biter. Böylece ateş ve öksürük hafifler. Ancak öksürüğün bazı kişiler de bir hafta kadar daha devam ettiği gözlemlenmiştir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar