06.08.2021 - 15:14 | Son Güncellenme:
Doğallığı ve aynı zamanda içeriğindeki zengin kaynak ile beraber en lezzetli peynir türleri içerisinde kolot peyniri geliyor. Özellikle Karadeniz Bölgesine özgü ve bu bölgeye ait olan peynir olarak öne çıkar.
Kolot Peyniri Nedir?
Yağsız sütten üretilen ve genelde mıhlama için yapılan peynir kolot peyniri olarak bilinir. Trabzon ve Rize ile beraber Bayburt bölgesine özgü olan oldukça lezzetli peynir türleri içerisinde yer alır.
Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?
Sütün kaymağı ayrılmak suretiyle içerisine peynir mayası katılır. Bir süre sonra kesilmeye başlar ve kaynadıktan sonra sütün içerisindeki peynirler pıhtılaşır. Ardından torbalara konur ve süzme işlemi gerçekleştirilir. Bundan sonra ise farklı yerlerde kullanılabilir ya da afiyetle tüketilebilir.
İçindekiler Nelerdir?
Kolot peyniri içerisinde keçi, koyun ya da inek gibi hayvanların süt kaymağı bulunur. Aynı zamanda içerisinde peynir mayası yer almaktadır. Bu şekilde tamamen doğal bir yapı altında ele alınır ve yine doğal biçimde hazırlanır. Karadeniz Bölgesinden ülkenin dört bir tarafına yayılmış olan en önemli peynir çeşitleri içerisinde bulunmaktadır. Genelde mıhlama amaçlı kullanılır ancak aynı zamanda tek başına da tüketilebilecek en lezzetli peynirlerden biridir.