07.09.2021 - 16:04 | Son Güncellenme:
Kolajen terimi sıklıkla karşılaşılan terimler arasındadır. Özellikle gıda sektöründe kolajen ürününe rastlanır. Kolajenin ne olduğu, hangi besinlerde ve ne kadar var olduğu konusu yazıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Kolajen Nedir?
Kolajen bir proteindir. Hareket sisteminin yapı taşını oluşturur. Bunun yanında kemik, kıkırdak, lif ve eklemlerin oluşumu ve etkin bir şekilde çalışması için gereklidir.
Kolajen proteini, birbiri üzerine sarılmış üç alfa zincirinden oluşur. Piyasada var olan gıdalarda 30 tane değişik tipi tanımlanmıştır.
Bu çeşitlilik gıdaların moleküler yapısından kaynaklanır. Vücutta doku ve organlarda bulunan çok sayıda farklı tip protein bulunur. Bu protein ilgili yapının işlevsel özelliklerini korumada görevlidir. Farklı tipteki proteinler farklı görevleri ile bir arada uyum içinde bulunur. Bu uyumluluk hali, vücudun sağlıklı kalmasını sağlar.
Anlatılan bu proteinlerden en önemlisini de kolajen oluşturur. Kolajen çeşitli gıdalarda vardır. Bu gıdalar tüketilerek vücuda kolajen proteini salgılanır.
Kolajen Nelerde Var?
Kolajen birçok formdaki gıdalarda yüksek ya da düşük derecede mevcuttur. Orta derecede varlığını sürdüren kolajen gıdaları da mevcuttur.
Kolajen proteini çeşitli formlarda alınabilir. Toz halinde, sıvı halinde bulunan gıdalar kolajen proteini içerebilir.
Cilt ve beden sağlığı için mucizevi besin kolajen proteini genel olarak aşağıdaki gıdalarda vardır:
Kolajen yönünden en önemli kaynaklar:
En Fazla Kolajen Bulunan Besinler Hangileridir?
Bazı besinlerin kolajen oranları diğer gıdalara göre daha fazladır. Bu besinler tüketildiğinde vücuda daha fazla kolajen proteini girmiş olur.
En fazla kolajen bulunan besinler şöyledir: