SağlıkKök Hücre Bağışı Nedir? Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılır, Şartları Nelerdir?

Kök Hücre Bağışı Nedir? Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılır, Şartları Nelerdir?

22.03.2021 - 12:46 | Son Güncellenme:

Kök hücre, kemik iliği içerisinde yer alan ve sürekli olarak üretilen bir hücredir. Bu hücrenin zaman yok olması veya defekte olması kişinin bütün bağışıklık sistemini yok etmektedir. Bu durumdan kaynaklı kişiler lösemi olmaktadır. Ancak kök hücre bağışı ile kişiler bu hastalıkları yenmektedir. Sizler için kök hücre bağışı hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.

Kök Hücre Bağışı Nedir Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılır, Şartları Nelerdir

Kök hücre bağışçısı olmak isteyen kişilerin altmış yaşından küçük olması gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Kök Hücre Bağışı Nedir?

 Kök hücre, kemik iliği içerisinde bulunan ve sürekli üreyen bir hücre türüdür. Buradaki hücrelerin zamanla otonomi olması ve yok olması kişilerin bağışıklık sistemini yok etmektedir. Bu gibi durumlar kişinin lösemi olmasına neden olmaktadır. Günümüzde birçok insan, lösemi rahatsızlığı çekmektedir.

 Kök hücre nakli ise tamamen bu hastalığı yok etmektedir. Nakledilen kök hücre, sağlıklı hücre vererek kişiyi iyileştirmektedir. Bu süreç oldukça zor ve yıpratıcıdır. Özellikle hastanın bu işlemlerden önce kemoterapi görmesi kişi adına son derece yorucu olmaktadır. Kişiler kök hücre alımından sonra kemoterapi görmek zorundadır, bu işlem sonrasında kök hücreye oraya yerleşerek çoğalabilir.

Haberin Devamı

 Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılır?

 Kök hücre bağışı hasta olan kişinin bir yakını tarafından olabilir. Ancak bazı durumlarda hastanın yakınlarının kök hücre dokusu tutmaya bilir. Bu gibi durumlarda üçüncü kişilerden kök hücre alınabilir. Vericiden kemik iliği veya çevre kanı alınmasına da kök hücre nakli denmektedir. Allojenik bir naklin, hasta için en uygun seçenek olması durumunda kişi için bir verici bulunması gerekmektedir.

 Başarılı bir uygulama için ise vericinin genetiğinin, hastanınkine yakın olması gerekmektedir. Kök hücreler, kemik iliği etrafında yer edilen kanlardan elde edilmektedir. Ancak kordon kanında, kök hücre nakli olarak yapılabilmektedir. Bu işlem yeni doğan bir bebek üzerinde de uygulanabilir. Son derece acısız olan bu işlem, kolayca yapılmaktadır.

 Kök Hücre Bağışı Şartları Nelerdir?

 Eğer bireyin birinci derece akrabaları arasından biri verici olacaksa verici olacak olan kişinin en az iki yaşında olması gerekmektedir. En büyük ise kişilerin altmış yaşında olması gerekmektedir. Hücre bağışı şartları şu şekildedir:

Kişilerin herhangi bir şekilde kronik rahatsızlığı olmaması gerekmektedir.

Bireylerin kök hücre ve kemik iliği bağışına uygun sağlık ve psikolojik şartları taşıması gerekmektedir.

Kızılay üzerinden bağışçı olmak isteyen kişilerin ise en az on sekiz, en fazla ise elli yaşında olması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Kişiler onay vermesi durumunda Kızılay üzerinden kök hücre bağışında bulunabilirler.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar