SalonKlima hastalığı nasıl olur?

Klima hastalığı nasıl olur?

25.07.2018 - 11:49 | Son Güncellenme:

Aşırı sıcaklarla birlikte gelen yoğun klima kullanımının alerjilerden akciğer hastalıklarına kadar geniş bir yelpazede hastalıklara yol açtığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Bilgin; klimaya bağlı hastalıklar, korunma yolları ve tedavileri hakkında bilgiler paylaştı.

Klima hastalığı nasıl olur

Klima kaynaklı hastalıkların klimanın fiziksel ve rezervuar etkilerine bağlı olmak üzere iki şekilde geliştiğini ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Bilgin; “Klimanın fiziksel etkilerine bağlı olarak, ortamın aşırı soğuması ve ani ısı değişiklikleri kaynaklı rahatsızlıklar gelişebilir. Aşırı soğuk ve kuru havaya sürekli maruz kalınması ve vücut direncinin düşmesi, kolaylıkla üst solunum yolu, hatta zatürreye kadar giden akciğer hastalıklarına yakalanılmasına neden olur. Bunun yanında klima ile ortama yayılan tozlar özellikle alerjik bünyeli kişilerin şikâyetlerini ve krizlerini tetikler. Bu da astım krizlerinin ortaya çıkmasına ve şiddetli kuru öksürüklere neden olur. Ayrıca klimaların üflediği soğuk havaya direkt maruz kalmak, yüzdeki sinir kılıfını etkiler. Ödem ve yüz felci yapar. Kas ağrılarına, kas tutulmalarına neden olabilir” dedi.

Klima hastalığı nasıl oluşur?

Temizliği ve bakımı düzenli yapılmayan klimaların filtre sistemlerinde biriken ve dağılan bakteriler kaynaklı, rezervuar etkili klima hastalıklarından en yaygın görünenin lejyonella pnömonisi olduğunu belirten Dr. Salih Bilgin; “Lejyonella pnömonisi klima bakterilerinin neden olduğu bir zatürredir. Bu bakteri nemli ortamlarda ve klima sistemlerinde rahatlıkla yaşayabildiği için, sebep olduğu hastalığa halk arasında klima hastalığı denir. Hastalığa neden olan bakteri, bakım ve dezenfeksiyon koşullarına uyulmadığı takdirde klimalarda üreyip, solukla akciğere alınması sonucu hastalığa neden olur. Bu bakterinin sağlıklı bir vücutta hastalık yapma potansiyeli oldukça zayıftır ancak vücut direncinin düşüklüğü hastalık oluşumunu etkiler. Kronik akciğer veya karaciğer hastalığı olanlar, kanser, şeker hastalığı, alkolizm, yoğun sigara kullanımı neticesiyle bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde hastalığın oluşumu daha yüksek orandadır” şeklinde bilgi verdi.

Hastalığın tipik zatürre bulgularından farklı belirtiler gösterdiğini de ekleyen Medicana Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Bilgin; “Lejyonella pnömonisinde akciğer ve solunum sistemine ait şikayetler ön planda değildir. Hastalarda ilk 24 - 48 saat içinde halsizlik, kırgınlık, yaygın kas ve baş ağrısı; sonrasında ateş ve kuru öksürük görülür. Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi sindirim sistemi bulgularının yanında, hastaların % 20’sinde sinir sistemi bulguları, konsantrasyon bozuklukları, hatta koma görülebilir.
Şikayetlerin fizik muayene bulguları ve akciğer filmleri ile diğer akciğer enfeksiyonlarından ayrılması mümkün değildir. Bunun için tanıda ilk koşul hastalığın akla getirilmesidir. Bir takım laboratuvar testleri tanıya yardımcıdır. Tedavi için 15-21 gün süreyle bu bakterilere yönelik antibiyotikler kullanılmalıdır. Uygun antibiyotiğin, uygun süre ve uygun dozda kullanılması ile hastalık tedavi edilir” dedi.

Klima Hastalıklarından Korunma Yolları
Bakteri kaynaklı klima hastalıklarından korunmak için;

* Klimaların bakım ve temizliği her yıl yapılmalıdır
* Bakteri filtresi kullanılmalıdır
* Klima ve sulardan düzenli örnekler alınıp düzenli aralıklar ile laboratuvarda incelenmelidir
* Ortam için en ideal sıcaklık 25 derecedir. Ortamın aşırı soğutulmamasına dikkat edilmelidir
* Klimaların üflediği havaya direkt maruz kalmamaya özen gösterilmelidir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar