Genel SağlıkKKKA mevsimi başladı: Belirtileri Kovid-19 ile karışabilir

KKKA mevsimi başladı: Belirtileri Kovid-19 ile karışabilir

01.05.2021 - 19:04 | Son Güncellenme:

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalıkları nisan sonu-mayıs başlarında görülmeye başlanıyor. Ateş, halsizlik, baş ağrısı, vücut ağrısı, ishal gibi şikayetlere yol açması dolayısıyla şu dönemde belirtilerinin Kovid-19 ile karıştırılabileceğini söyleyen Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Gökçe Gayretli Aydın, çok önemli uyarılarda bulundu. Peki, KKKA hastalığına karşı nelere dikkat etmeliyiz? İşte cevabı...

KKKA mevsimi başladı: Belirtileri Kovid-19 ile karışabilir

Uzmanlar, pandemi döneminde özellikle kalabalık ortamlardan kaçarak doğada vakit geçirmek isteyenlerin; vücudu kapatan kıyafetler tercih etmelerini, pantolon paçalarını çorapların içine sokmalarını ve kenelerin daha kolay görülebilmesi için açık renk kıyafetler tercih etmelerini istedi. 

Haberin Devamı

Bağa, bahçeye, tarlaya gidenler dikkat!

KTÜ Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Aydın, KKKAnın koronavirüsle benzer belirtiler gösterdiğini belirterek, "KKKA mevsimi başladı. Biz nisan sonu-mayıs başlarında KKKA hastalıkları görüyoruz. Bu kenelerle bulaşan bir hastalık. Kene tutunduktan sonraki 10 gün içinde ateş, halsizlik, baş ağrısı, vücut ağrısı, ishal gibi şikayetlerle hastalar başvurabiliyorlar. Kovid-19 döneminde herkes köyüne, bağına, bahçesine gitti. Bu dönemde tarlada, bağda, bahçede oynayan çocuklar ve erişkinlerde kene tutunmaları olabiliyor. Dikkatli olmakta fayda var. Ateşli hastalıklarda öncelikle insanın aklına Covid-19 geliyor ama kene temasını da mutlaka sorgulamak gerekiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kene tutunmuşsa kendiniz çıkarmayın, en yakın sağlık kuruluşuna başvurun

Doğu Karadeniz Bölgesinde yüksek ateş şikayeti olan çocuklarda kene tutunmasının mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Doç.Dr. Aydın, "Paçaları çorapların içerisine koyacak şekilde ve tüm vücudu saracak şekilde giyinmeli insanlar. Bağdan, bahçeden döndükten sonra mutlaka tüm vücut kene açısından kontrol edilmeli. Kene tutunmuşsa kendileri çıkarmasınlar, en yakın sağlık kuruluşuna giderek keneyi çıkartırsınlar. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın gelişmesi ile ilgili önlem almakta gecikmemiş oluyor. Hepimizin Kovid-19'a yoğunlaştığı bu dönemde diğer enfeksiyon hastalıklarını da sorgulamakta fayda var" dedi.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar