04.03.2021 - 13:59 | Son Güncellenme:
Kızamık aşısı 1961 yılında Amerikalı bilim insanları tarafından bulundu. İçinde Sodyum klorür ve disodyum fosfat bulunan aşı, ilk kez 1963 yılında İngiltere ve Amerika Birleşik Devletlerinde uygulandı.
Kızamık Nedir?
Kızamık döküntülü ve bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle 2 - 12 yaş arasında görülür. Yüksek ateş erken dönem belirtileri arasında yer alır. Yüzde ve vücudun birçok yerinde kırmızı lekeler çıkar. Hastalığın 3. gününden sonra kızarmış olan deri pul pul dökülmeye başlar.
Kızamık hastalığında bağışıklık sistemi zayıfladığı için vücut direnci düşer. Bu da kronik öksürükle birlikte grip ve zatürre gibi hastalıkların görülmesine neden olabilir.
Kızamık Hastalığı Nasıl Olur?
Paramyxoviridae adlı virüs ile ortaya çıkan kızamık enfeksiyonel bir hastalıktır. Kızamık olan kişilerle temas etmek, onların eşyalarını kullanmak ve aynı ortamda bulunmak bile hastalığın bulaşmasına neden olur.
Kızamık Hastalığının Belirtileri
1- Kronik halsizlik:
Sürekli uyumak isteyen hastalarda halsizlik görülür. Belirtilerin ortaya çıktığı ilk 4 -5 gününde hastalar, günün 11 - 12 saatini yatakta geçirir.
2- Yüksek Ateş:
Kızamık olan kişilerin üst solunum yollarında enfeksiyon görülür. Bu da ateşin 39 dereceye kadar yükselmesine neden olur.
3- Titreme:
Vücut direnci düşen hastalarda yüksek ateş ile birlikte titreme görülür. Hasta sürekli titrer ve üşür.
4- Kuru öksürük:
Kızamık hastalığının birçok belirtisi grip ve nezle gibi kış hastalıklarının semptomları ile benzerlik gösterir. Kuru ve inatçı öksürükler de sık görülen belirtiler arasında yer alır.
5- Cilt lekeleri:
Genellikle yüzde ve sırt bölgesinde küçük kırmızı lekeler ortaya çıkar. Bu lekeler sürekli kaşınma isteğini beraberinde getirir. Doğrudan temas edildiği takdirde lekelerin izleri kalabilir.
6- Göz ağrısı:
Özellikle çocuklarda hem göz ağrısı hem de göz çevresinde kızarıklık semptomları da yaygın bir şekilde görülür.
Kızamık Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İlaç tedavisi, yaygın bir şekilde uygulanan tedavilerin başında gelir. Ağrı kesici ilaçlar dışında enfeksiyonun yayılmasını önlemek için anti-biyotik tedavisi de uygulanır. Bebeklere ve çocuklara A ve C vitamini takviyesi de yapılabilir. Hastalığın iyileşme sürecinde doktorun yazmadığı ilaçlar kullanılmamalıdır.