Editörün SeçtikleriKivi artık bizden

Kivi artık bizden

27.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kivi artık bizden

Kivi artık bizden


Mutfak / ÅžULE ÅžENTARLI


       Kivi ilk kez Türkiye’de satılmaya başlandığında, “Canınız ne istiyorsa onu düşünün, kivi onun tadında olacaktır" deniliyordu. Öyle miydi, değil miydi ayrı mesele, ama artık kivi sadece kendisi. Bu tüylü, sert kabuklu meyve, tam bir C vitamini deposu. Çinliler’in çok eskiden beri bildiği kivi, yüzyılın başında Yeni Zelandalı üreticiler tarafından yeniden keşfedilip, yetiştirilmeye başlanmış. Adını da buradaki bir kuş türünden, onun gibi tüyleri olduğu için almış. İtalya, Amerika ve yeni Zelanda dünyanın en büyük kivi üreticisi konumundalar.
       Kivi hızla yaygınlaşan bir asma türü. Türkiye’de, böyle tropik bir bitkinin yetişip yetişmeyeceği araştırmaları yapıldıktan sonra Trabzon’da pilot alanlarda ekimi yapılmış ve güzel sonuçlar alınmış. Kivi, ilk anda lüks bir meyve olarak görüldü; sonra bizden bir meyve olarak sokaklardaki tezgahlarda bile satılır oldu.
       Kiviyi çok değerli yapan, içerdiği C vitamini; neredeyse turunçgillerden üç kat daha zengin. Bu da özellikle gribal enfeksiyonlar için iyi bir koruyucu yapıyor onu. Günlük C vitamini gereksinimini karşılamak için bir tane kivi yemek yeterli oluyor.
       Sinir sistemi de C vitamini ile direkt ilişkili olduğundan özellikle stresli ortamlarda çalışanların kivi yemelerinde fayda var. Ayrıca fosfor, kalsiyum, magnezyum, folik asit ve potasyum açısından da zengin olan kivinin başka özellikleri de var. İçerdiği pektin sayesinde sindirim sistemini rahatlatıyor. Bu, lif içeren madde, kolesterol oranını da düşürüyor. Mikropları öldürücü ve iltihap giderici etkisi var. Birçok bitkiden farklı olarak aminoasit bakımından da zengin. İçerdiği Arginin damar tıkanıklığını önlediği gibi, kısırlık tedavisinde de etkili. Bir tür damar genişletici gibi görev yaparak kanın, üreme organlarında kolay hareket etmesini sağlıyor. Vücudun direncini arttırıp bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.
       Bazı mutfaklarda ana yemeklerde kullanılan kiviyi biz daha çok tatlı -pastalarda ya da suyunu sıkarak kullanıyoruz. Bu kadar faydalı bir meyveyi artık sofralarımıza daha çok getirmek gerek.

GÜNÜN YEMEĞİ

Kivili Biftek

     ÂMalzemeler:4 kivi, 4 biftek, 3 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı sirke, 4 yemek kaşığı kivi suyu, 1/2 çay bardağı et suyu, 4 - 5 dal maydanoz, 1 limon, 2 yemek kaşığı un, tuz, karabiber

     ÂHazırlanışı:Tereyağını eritip, yüksek ateÅŸte bifteklerin iki tarafını da kızartın. Sirkeyi ekleyin, buharlaşınca diÄŸer tarafını çevirin. Et suyunu ekleyip 10 dakika piÅŸirin. Kivileri doÄŸrayın, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, limon suyu ve kivi suyunu ekleyin. Çevirerek 5 dakika piÅŸirin. AteÅŸten alıp servis tabağına alın. Tavada kalan sosu üzerine gezdirip servis yapın.
       Not: Lezzet dergisi arşivinden

GÜNÜN MÖNÜSÜ

     Â
  • Kivili Biftek
  • SebzeliPilav
  • Salata
  • Meyve


  • Vücut Kitle Ä°ndeksi Hesaplama

    Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

    VKÄ° HESAPLA
    Yazarlar