12.12.2020 - 06:05 | Son Güncellenme:
Türk mutfağında ayrı bir yeri olan kırmızı biber birçok farklı yemekte kullanılabiliyor. Sosu da yapılabilen biberler lezzetli olduğu kadar sağlıklı da. Bununla birlikte, beslenme uzmanlarına göre, özellikle mide rahatsızlıkları olan kişilerin kırmızı biber tüketirken aşırıya kaçmaması gerekiyor.
Kırmızı Biberin Faydaları Nelerdir?
1- İştah açar:
Kırmızı biber en bilinen faydalarından ilki iştah açmasıdır. Özellikle kilo almak isteyip de alamayan kişilerin bol bol kırmızı biber tüketmeleri öneriliyor.
2- Mikropları öldürür:
Mikropları ve kötü bakterileri öldüren kırmızı biber bağırsak hareketlerini düzenler.
3- Gribe karşı korur:
Kırmızı biber doğal bir antioksidandır. Başta grip olmak üzere kış hastalıklarına karşı korur.
4- Bronşları açar:
Bronşları açmanın en doğal yollarından biri sık aralıklarla kırmızı biber tüketmektir.
5- Metabolizmayı hızlandırır:
Diğer acı biberler gibi kırmızı biber de metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar.
6- Bağırsak gazlarının vücuttan atılmasını sağar:
Metabolizmayı hızlandıran kırmızı biber hem toksinlerin hem de bağırsak gazlarının vücuttan atılmasına yardım eder.
7- İyileşme sürecini hızlandırır:
Grip ya da nezleyken kırmızı biber tüketen kişiler çok daha kısa sürede iyileşir.
8- Sinüsleri açar:
Kışın sık görünen sinüzit hastalığının önüne geçmek için bol bol kırmızı biber tüketilmelidir.
10- Ağrı kesicidir:
C vitamini ve kapsaisin bakımından zengin olan kırmızı biber, doğal bir ağrı kesicidir.
11- Anti kanserojendir:
Beslenme uzmanlarına göre haftada 2 -3 kez kırmızı biber tüketmek kansere yakalanma riskini yarı yarıya azaltıyor.
12- Enerji verir:
Yüksek oranda E vitamini içeren kırmızı biber zindelik verir.
Aşırı Kırmızı Biber Yemenin Zararları Var mıdır?
Bir besin ne kadar faydalı olursa olsun aşırı tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabilir. Aşırı kırmızı biber tüketmenin zararları şu şekilde sıralanabilir.
1- Gastrit:
Aşırı ekşi ve acı tüketen kişilerde gastrit görülme riski oldukça fazladır. Eğer bu kişiler beslenmelerine dikkat etmezse gastrit ülsere ve reflüye dönüşebilir.
2- Mide yanması:
Aşırı kırmızı biber tüketmek mide yanmasına ve ekşimesine yol açabilir.
3- Hazımsızlık:
Çok fazla kırmızı biber tüketen kişilerde hazımsızlık sık görülür. Hazımsızlığı gidermek için maden suyu içilmeli ve daha az kırmızı biber tüketilmelidir.