YaşamKendi elektriğini kendi üretiyor, bu ev Türkiye'de tek! Afette bile kesinti olmuyor

Kendi elektriğini kendi üretiyor, bu ev Türkiye'de tek! Afette bile kesinti olmuyor

30.09.2024 - 08:04 | Son Güncellenme:

'Kendi kendine yetebilen elektrikli ev' yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik sayesinde evdeki hiçbir sistem afette bile kesintiye uğramayacak. Tüm detayların bir arada olduğu, Türkiye'de ilk ve tek örneğini yapan Elektrik Elektronik Mühendisi Kerem Çilli, "Normalde böyle iddialı konuşmam ama bu proje için istisnai bir durum" diyerek tüm detayları Milliyet.com.tr için anlattı.

Kendi elektriğini kendi üretiyor, bu ev Türkiyede tek Afette bile kesinti olmuyor

Melike Sarıkaya / Milliyet.com.tr - Türkiye'de tamamen elektrikle çalışan tek ev olma özelliğine sahip yeşil ev projesi, enerji verimliliği ve çevre dostu teknolojilerle donatılmış yapısıyla tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Geleneksel evlerden farklı olarak sadece yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan bu ev, büyük oranda enerji tasarrufu sağlıyor. Balkonundan, çitlerine kadar güneş enerjisi paneli kurulu evde birçok yenilikçi sistem bulunuyor. Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan yeşil ev sürdürülebilir bir geleceğe atılan en somut adımlardan biri olarak, teknoloji ve doğayı uyumlu bir yaşamda birleştiriyor. Yeşil ev, akıllı yönetim sistemleriyle fazla enerjiyi depolayarak ihtiyaç duyulan zamanlarda bu enerjinin kullanılmasına olanak sağlıyor. Bu özellik, yeşil evi tamamen bağımsız ve kendi kendine yeten bir yaşam alanına dönüştürüyor. Türkiye’de tek örneğini yapan Elektrik Elektronik Mühendisi Kerem Çilli, bu evi Milliyet.com.tr’ye anlattı.

Haberin Devamı

Kendi elektriğini kendi üretiyor, bu ev Türkiyede tek Afette bile kesinti olmuyor

AFET DURUMLARINDA KRİTİK ÖNEME SAHİP

Güneş enerjisi sektöründe 10 yılı aşkın süredir çalıştığını söyleyen Kerem Çilli, güneş enerjisini geniş kitlelere yaymak için çalıştığını aktardı. Kerem Çilli bu projeyi hayata geçirirken, sonuçlarını insanlara şeffaf bir şekilde sunmayı hedef edindiğini ifade etti. Youtube'daki kanalında da elektrikli eve dair detayları çektiği bir videoyla anlatan Kerem Çilli, projenin Türkiye’de tek olmasının nedenini şöyle aktardı:

"Bu projenin Türkiye’de tek olmasının temel sebebi şu; bizim çitlerimizde, balkonumuzda güneş enerjisi var. Bunun yapılma nedeni de mimarlarımıza müteahhitlerimize farkındalık oluşturmaktı. Ben bu devrin verimlilik devri olduğuna inanıyorum. Zamanın, mekânın, alanların verimli kullanılması önemli. Balkonu güneş enerjisi panelleriyle yeniden tasarlarken normal duvar yerine güneş enerjisi panellerinin konulabileceğini, bu panellerin ise hem düşmeyi engelleyebileceğini hem de elektrik üretebileceğini göstermek istedik. Binamızı da ısı pompasıyla ısıtıp soğutuyoruz. Bu, Avrupa’da, ABD’de de yaygın olarak kullanılıyor. Özellikle Rusya - Ukrayna savaşından sonra Avrupa’ya gaz akışının sınırlandırılmasıyla elektrikli ısınma çözümleri ön plana çıktı. Bu anlamda da ısı pompası çok kritik bir öneme sahip. Böylece binanızı hem ısıtıp hem de serinletebiliyorsunuz."

Kerem Çilli bu evde lityum bataryalı sistem olduğunu belirterek anlatımına şu cümlelerle devam etti: "Güneş enerjisi bağlantısıyla beraber lityum bataryalı bir sistemimiz var. Güneşten elde ettiğimiz enerjiyle bataryalarımızı dolduruyoruz, akşam olunca da bataryayla evimizi besleyebiliyoruz. Böylelikle afet durumlarında bile bizim enerjimiz kesintisiz bir şekilde sağlanmaya devam ediyor. Depolama sistemleri oldukça revaçta olan konular. Çünkü elektrikli araç içerisinde de batarya var, batarya depolama konusunda dünyada da çok ciddi bir AR-GE yatırımı var.  Her geçen gün kapasiteleri artıyor ve insanların kolaylıkla ulaşabileceği şekilde fiyatları düşüyor.”

Haberin Devamı

Yeşil evde tüm bunların dışında elektrikli araç şarj istasyonu da mevcut. Bir ev için kullanılabilecek en üst değerin 22 kilowatt olduğunu dile getiren Çilli, yeşil evde 22 kilowattlık sistemin bulunduğunu, bu sistemin de ortalama bir elektrikli aracı 2 saatte şarj ettiğini aktardı. Evi daha da geliştirmek adına daha çok çalıştıklarını kaydeden Kerem Çilli, yağmur suyunu topladıklarını da belirtti. Kerem Çilli, “Bahçemizi yağmurdan hasat ettiğimiz suyla suluyoruz. Mesela bir tonluk su depomuz var. Onun içerisinden suyu alıp bahçeyi sulamak için yine güneş paneliyle çalışan bir motor kullanıyoruz. Şu an evi geliştirme noktasında akıllı ev sistemleriyle beraber de çalışmalar yapıyoruz. Bina otomasyonunu da yapacağız. Cep telefonuyla kontrol edilebilecek. Hatta kaldırım taşlarının yerine konulabilecek bile güneş panelleri var. Bu konuyla ilgili de görüşmelerimiz devam ediyor dedi.

Haberin Devamı

İnsanların tüm mutfak alışkanlıklarının bu projeyle değişebileceğini ifade eden Çilli, “Örneğin suyu elektrikli su ısıtıcıda çok daha hızlı, çok daha ucuza su kaynatabilecekler. Mutfakta da doğal gaza ihtiyacımız kalmayacak. Güneş panellerinden elde ettiğimiz enerjiyle yemeklerimizi indüksiyonlu ocaklarda yapabiliriz. Zaten bir evin başka bir şeye ihtiyacı kalmamış olmuyor diyerek enerji bağımsız bir ev yaptıklarını belirtti.

Kendi elektriğini kendi üretiyor, bu ev Türkiyede tek Afette bile kesinti olmuyor

'YENİ EVLERDE ZORUNLULUK OLMALI'

Kerem Çilli, şu an bütün evlerin şehir şebekesinden bir elektrik aldığını ve ay sonunda bir fatura ödeyerek tek taraflı bir akışın olduğuna değindi. Yeşil bir ev yapıldığı zaman enerji fazlasının olduğu durumlarda elektrik tellerine yani geriye doğru bir elektrik akışı da olabileceğini söyledi. Çilli, “Enerji fazlasını tellere verebilmek çift yönlü bir etkileşim sağlıyor. Şebeke alt yapımız ufak değişiklikler dışında hâla 20 – 30 sene öncesiyle aynı. Bunun artık değişmesi gerekiyor. O sebeple dağıtık bir şebeke yapısına geçmemiz gerektiği bir gerçek. Bu dağıtık yapının en önemli parçalarından birisi de yeşil ev” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mühendis Kerem Çilli, eski evlerde de güneş enerjinin kullanılabileceğini belirterek, Bu sistem var olan bir eve de entegre edilebilir. Eski bir ev bile olsa güneş enerjisi kullanılabilir. Yeni evlerde zaten bence bir zorunluluk olması gerekiyor. 5 bin metrekare olan yerlerde yüzde 5’e kadar yenilenebilir enerji kullanımı zorunlu. 2025’ten sonra 2 bin metrekare alanda zorunluluk oranı yüzde 10 olacak ama bu bence yeterli değil. Her yapılan müstakil evin çatısında güneş enerjisi olmalı diye düşünüyorum. 5 bin metrekare gibi bir alan çok büyük bir alan ve böyle bir alan çok az. O yüzden her evde zorunlu olması oldukça faydalı olacak” dedi. Çilli kurulum yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri, Bir panel kurulurken güneye bakmasını çok isteriz. Türkiye şartlarında 30 derece civarında açıyla beraber güneye bakması çok iyi olur. Her ev elbette böyle değil fakat sorun değil. Böyle olmayan evlerde de enerji üretilebilir fakat güneye bakan evde daha çok üretilir tabii ki diyerek özetledi. Çilli, yeni nesin güneş panellerinde arka yüzeyinden yansıyan ışıkla da panelin enerji üretimine katkı sağlayabildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Kendi elektriğini kendi üretiyor, bu ev Türkiyede tek Afette bile kesinti olmuyor

'TOPLU KONUT PROJELERİNE ENTEGRE EDİLEBİLİR'

Kerem Çilli güneş enerjileri sisteminde her şeye çözüm olduğunun altını çizerek, “Bu projeler toplu konut projelerine entegre edilebilir. Apartmanlarda çatı alanı yetersiz kalıyor. Bugünkü güneş enerjisi sistemiyle apartmanın çatısına güneş enerjisi koyayım, bununla da tüm binanın elektriğini karşılayayım diyemiyorsunuz. Bu noktada binaların dış cephesinin güneş enerjisi panelleriyle kaplanmasına başvurulabilir. Yurt dışında bununla ilgili kullanılan dekoratif güneş panelleri var. İnsanlarda güneş panellerine yönelik ‘sadece çatıya kurulur, sadece araziye kurulur, dikey kurulmaz’ gibi yanlış algılar var. Bizim çitleri yaparken amacımız da yanlış algıları yıkmaktı. Güneş enerjisinde çözümsüzlük yok, her şeyin bir çözümü var. Elektrik kullanım profili dediğimiz bir sistem var. Örneğin sabah evde yoksunuz, akşam geliyorsunuz. Buna yönelik bir kurgu yapılabilir. Her türlü senaryoya güneş enerjisinde çözüm vardedi. Yeşil ev projesinin sürdürülebilirliğe olan katkısını Kerem Çilli şöyle değerlendirdi: 

“Sürdürülebilirliğin çok önemli bir parçasının güneş enerjisi olduğunu düşünüyorum. Çünkü güneş hayatın ana kaynaklarından bir tanesi. Güneş her gün doğuyor, batıyor ama biz bunu kullanmıyoruz. Kullanmaya bir an evvel başlanılması gerekiyor. Avrupa ülkeleri bunları kullanmaya daha hızlı geçti. Güneş enerjisi, enerji depolama, elektrikli araçlar… Bunların hepsini bir bütün olarak düşünmemiz gerekiyor. Güneşten arabayı dolduruyorsunuz. Arabadan A noktasından B noktasına gidiyorsunuz. Mesela eve geldiğinizde elektrikler gidiyor. Arabadaki bataryada bulunan enerjiyle evi enerjilendirebiliyorsunuz. Hepsi birbiriyle bağlantılı konular.”

Kendi elektriğini kendi üretiyor, bu ev Türkiyede tek Afette bile kesinti olmuyor

Yeşil ev projesi ve güneş enerjisi sistemleri konusunda eğitim veren Çilli, geleceğin uzakta olmadığını söyleyerek, Güneş enerjisi sadece çatıya panel kurmak değil. 10 farklı iş kolundan istihdamı da sağlıyor. İstihdam noktasında sadece erkek egemen iş kolu oluşturmuyor.  Bizim bu geleceğe hazırlanmamız gerekiyor. Gelecek 3-5 sene sonrası değil, gelecek şimdi. Yeşil ev için üniversitelerle iş birliği de yapabilir, teknik gezilere açık bir ev. Ben bu konuyu yaymak amacıyla dijital platformlarda da ücretsiz olarak eğitim veriyorum. Okullarda da seminer düzenliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Elektrikli evin başlıca özellikleri: 6,6 kWp çatı tipi güneş enerjisi (Güç artışı yapılacak, Kerem Çilli'nin hedefi 15 kWp), balkonda güneş enerjisi, elektrikli araç şarj ünitesi, güneş enerjili çit sistemi, ısı pompası (yerden ısıtma, serinletme özellikli), yağmur suyu toplama, depolamalı hibrit solar sistemi, 7/24 çatıdan canlı yayın, mutfakta indüksiyonlu ocakla doğal gaza ihtiyaç sıfırlanmış durumda.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar