10.08.2021 - 04:06 | Son Güncellenme:
Kedilerde istemsiz bir şekilde ortaya çıkan titreme normal olarak karşılanmamaktadır. Özellikle kışın bir kedi titriyorsa bunun sebebini ve çözümünü bulabilmek kolay olabilmektedir ancak kedilerde üşütmenin haricinde titremeye neden olan pek çok etken bulunmaktadır.
Kediler Neden Titrer?
Kedilerde özellikle kan şekerinin düşmesi şeklinde tanımlanan hipoglisemi hastalığı, herhangi bir kedinin titremesi durumunda ilk akla gelebilen hastalıklardan birisidir. Bu hastalığın belirtileri ise insanlarda görülenler ile nerdeyse aynı olmaktadır ve kedinin uzun süre boyunca yemek yemediği vakitte ortaya çıkmaktadır.
Kabızlık, kusma, ishal gibi çeşitli nedenlerle iştahsız olup ardından da yemek yememesinden kaynaklı olabilmektedir. Şayet kedi maması değiştirildiyse ya da altında yatan nedenler biliniyorsa bunların çözümüne yönelik bir adım atılmalıdır. Eğer nedeni bilinmiyorsa kedinin bir veteriner hekime götürülmesi tavsiye edilmektedir. Sonrasında ise kedinin titremesi geçecektir. Bunun dışında iştahsızlık ya da yemek yememe olarak isimlendirilen durum düzelmemiş ise bu kapsamda kedinin bir sağlık muayenesinden geçmesi tavsiye edilmektedir.
Kedilerin Uyku Esnasında Titreme Nedenleri Nelerdir?
Kedilerin uyku esnasında titreme nedenleri aşağıda belirtilen gibi sıralanabilmektedir:
Uyku sırasında vücut ısısında düşüş
Zehirlenmenin ortaya çıkması
Göğüste ağrı
Epilepsi hastalığının mevcut olması
Uyku sırasında sıra dışı bir koku algılanması ya da ses duyulması
Uyku esnasında algılanan koku veya sesten dolayı hareket edebilme eylemi
Bunların dışında kediler uyku esnasında REM ve non-REM ismi verilen iki çeşit uyku evresi yaşamaktadır. Derin uyku sırasında titreme, kulak oynatma veya gözleri hareket etme gibi durumlar, bahsedilen evrelerden dolayı yaşanılabilmektedir. Diğer bir ifade ile kedilerin uyurken titremesi daima bir hastalığın habercisi olmayabilmektedir.