19.05.2021 - 14:30 | Son Güncellenme:
Kaynak esnasında kaynak makinası ortama çok yüksek bir ısı yaymaktadır. Bu ısı türüne göre 5000 il 6000 dereceye kadar çıkabilmektedir. Çünkü demir ve metallere ancak bu ısılarda müdahale edilebilmektedir. Ayrıca bu işlem sırasında yine ortamda gaz, duman ve toz bulutları bulunabilmektedir.
Kaynak Nasıl Yapılır?
Öncelikle emniyet tedbirleri alınmalıdır. Çevrede yangına neden olabilecek malzeme bulunmamalıdır. Kaynak besleme kablolarının sağlam ve iyi izole edilmiş olması gerekmektedir. Uygun giysi ve uygun maskeler kullanılmalıdır. Ağır parçaların kaynatılması işlemi varsa önceden tedbirler alınmalıdır. Eğer kırma işlemi uygulanacaksa hem kendi hem de çevre emniyetinin alınması gerekmektedir. Topraklama işlemine de gereken önem verilmelidir.
Kaynak yapmak için önce doğru malzeme seçilmelidir. Ekipmanın doğru olması iyi bir kaynak için olmazsa olmazdır. Daha sonra kaynak işlemi için uygun pozisyonun planlanması gerekmektedir. Bu seçim ve planlamalardan sonra kaynak yerinin temizliği, doğru kaynak ağzı seçimi, kaynak malzemesinin kuru olması, hazırlıkların tamam olması ve yeteri kadar personel olması kaynak öncesi yapılması gereken istenen davranışlardandır.
Kaynak Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Kaynak esnasında da dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunmaktadır. İlk olarak işlem sırası takip edilmelidir. Planlanan pozisyonda işlem yapılması sağlanmalıdır. Kaynak akımının, geriliminin doğru ayarlanması gerekmektedir. Elektrot ve torç hareketleri ile pasoların arasındaki sıcaklığın ayarlı olması ve kaynak sonu oluşması muhtemel kraterlerin olmamasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
Kaynak işleminin sonunda, eğer gerekiyorsa çekiçleme yapılmalıdır. Çekiçleme, kaynak işlemi sonrasında parçanın özelliğine ve soğumasına göre yapılan işlemdir. Soğuma işlemi olmadan parçanın kırılmaması, gaz kaynaklarının sonlanması, torç üzerinde bulunan son gaz kaynağına dikkat edilmesi yapılması gereken diğer davranışlardandır.