16.03.2021 - 15:21 | Son Güncellenme:
Karatay diyetinde, diyet programına uyulurken aynı zamanda spor yaparak ve su tüketerek sağlıklı kalınması tavsiye edilir.
Karatay Diyeti Nedir?
Karatay diyeti son zamanlarda çok tercih edilen diyet programlarından bir tanesidir. Bu diyette amaç vücut direncinin de korunmasıdır. Beynimizde açlıkla bağlantılı olan leptin hormonu mevcuttur. Kişi doyduğu zaman bu hormon, beyne alarm verir ve iştahı engeller. Besinlerin hangilerinin yağa çevrilerek, depolanacağını da bu hormon kontrol eder. Karatay diyeti Leptin hormonunu değerlerine göre kilo verilmesini hedefler.
Kişide leptin direnci oluşmuşsa, leptin hormonu seviyesi düşük olur. Bunun nedeni de, düzensiz beslenme ve şeker seviyesinin yüksek olmasıdır. Bu durumda sürekli bir açlık hissi yaşanır. Karatay diyetinin içeriği protein ve kalori destekli beslenme olarak belirlenmiştir. Bu diyette amaç göbek bölgesindeki yağlanmayı azaltmaktır.
Canan Karatay Diyeti Nasıl Yapılır?
Karatay Diyeti içinde buluna gıdalar protein yönünden zengin gıdalardır. Bu gıdalardan bazıları şunlardır;
Et
Yumurta
Peynir
Süt
Zeytinyağı
Zeytin
Sebze
Kuruyemiş
Taze sıkılmış meyve suları
Bakliyat
Tüm bu gıdaların yanında, mutlaka düzenli olarak spor yapılması gerektiği belirtilmektedir. Yürüyüş, yapılabilecek en sağlıklı spor olarak belirtilir. Ayrıca her gün 2- 3 litre su içilmesi sağlık açısından son derece önemlidir. Ara öğünlere gerek olmadığı ama kuruyemiş veya taze meyve suyu tüketilebileceği belirtilir.
Canan Karatay Diyet Tarifi Listesi
Karatay diyetinde kahvaltı en önemli öğün olarak belirtilir. Yumurta mutlaka sabah kahvaltılarında bulunması gereken bir gıdadır. Kahvaltı sırasında tüketilmesi gereken gıdalar şunlardır;
Omlet veya 2 adet haşlanmış yumurta
Zeytin
Beyaz peynir
Ceviz
Bitki çayları
Öğlen yemeği;
Kırmızı et
Salata
Zeytinyağlı yemek
Su
Akşam Yemeği;
Izgara veya buğulama balık
Yeşil salata
Karatay diyetinde akşam yemeğinin en geç 19.30- 20.00 saatleri öncesi tamamlanması gerektiği belirtilir. Meyve tüketimi de bu saatten önce yapılmalıdır. Her gün düzenli yürüyüş ve su içmek diyete destek olacaktır. Mutlaka zeytinyağı ve doğal tereyağı tüketilmesi gerekir. Şeker ve şeker içerikli yiyecekler, hamur işleri, beyaz ekmek ise diyet listesinden kesinlikle çıkarılmalıdır. Yiyeceklerin mevsiminde tüketilmesi önemli bir noktadır.