21.04.2015 - 11:26 | Son Güncellenme:
Kanser, günümüzden 30 yıl öncesine göre çok daha iyi tedavi edilen bir hastalıktır. Bunda; cerrahi yöntemlerde görülen belirgin ilerlemeler ile radyoterapi yöntemlerinin ve bilgisayar teknolojisinin daha kullanılmasıyla gelişen radyoterapi yöntemleri de etkili olmaktadır.
Emsey Hospital’dan Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, özel hastaneler arasında İstanbul’da Emsey Hospital’da uygulanmaya başlanan yepyeni robotik kemoterapi tedavi yöntemi ile ilgili bilgilendiriyor.
Kemoterapide yanlış dozaj riskini önlüyor
Tümörün ilaçla tedavi edilmesi uygulamalarından bir olan kemoterapi, cerrahi ve ışın tedavisi ile birlikte tümör tedavisinin en önemli parçalarından birini oluşturuyor. Kemoterapi, tümör hücrelerini öldürürken kitlenin büyümesini de durdurmayı amaçlıyor.
Kemoterapi tedavisinde, ilaçların hastaya göre hazırlanması ve doğru dozajda verilmesi en önemli faktörlerin başında geliyor. Tam otomatik kemoteropatik ilaç hazırlama robotu olarak tanımlanan yeni robotik teknolojisi, kontrollü ve steril ortamda hastaya özel stotoksik bileşimlerin hazırlanması için tasarlandı. İlaçların hazırlanması gibi hassas bir işlemin tüm aşamalarında ve farklı uygulamalarında tek başına tüm ihtiyaçlara yanıt veren robot, fonksiyonelliğiyle büyük kolaylık sağlıyor.
Robot ayrıca;
-İlaçların işlenmesi ve hazırlanması sırasında manuel müdahaleye gerek duymuyor.
-İlacı küçük kapsül, kap, şişe gibi ticari ambalajından otomatik olarak alıyor. Bunun yanında orijinal ilaç kabı, çözeltiler, nihai kaplar, şırıngaların yüklenmesi işleminde insan tarafından yapılan müdahaleleri en üst düzeyde sınırlıyor.
-Vakum ortamda dondurulmuş ilaçları otomatik olarak uygun seyrelticiyle kullanılacak hale getiriyor. Hastanın kullanımını kolaylaştırmak için ilaçların farklı ebatta karıştırılmasını sağlıyor.
-İşlem listesini otomatik olarak yeniden tanımlayarak acil hazırlanacak malzemelere öncelik tanınması için kullanıcıya imkan veriyor.
-Robot, tek başına komple çözümler sunuyor. Yan cihazlara ihtiyaç duymaksızın; camlı akış kutuları, ölçekler, ilacın kapağının açılması gibi tüm proses adımları kendi başına gerçekleştiriyor.
-Robot, işlemi yöneten operöterlerin ve çevrenin olası kirlenmesini önlediği gibi aynı zamanda tam otomatik şekilde atık malzemenin tahsis edilen özel kaplara atılmasını sağlıyor.
-Farklı ilaçların birbirine karışarak kirlenmesini veya bozulmasını önlüyor. Ortalama her bir reçete dolum süresini en fazla 3 dakikada tamamlıyor.
-Bağımsız çip kontrol özelliği sayesinde doğru ilaç dozajının sağlandığını doğruluyor ve onaylıyor. İlaçlara ve malzemelere mahsus barkod sistemi ile değiş tokuş yapılırken karışma tehlikesinin önüne geçiyor.
Kanser hastalığı için tedbir alınabilir mi?
Kanser özellikle ileri evrede yoğun, uzun ve eziyetli tedavi sürecinin yaşandığı bir hastalıktır. Kanser nedenlerine bakıldığında günümüzde en sık kanser gelişimine sebep olan faktörlerin; kötü beslenme, hareketsiz yaşam, aşırı kilolar, çevre kirliliği ile sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar, bazı tür bulaşıcı mikrobik hastalıklar olduğu görülmektedir. Çevresel faktörlerde kanser oluşumunda önemli bir faktördür.
Zira genetik kanserler tüm kanser türlerinin %10-15’ni oluşturmakta, çevresel faktörler ve kanser nedenleri ise kalan %85’i meydana getirmektedir. Bu faktörler bakıldığında aslında kanserden korunmanın büyük olasılıkla mümkün olacağı anlaşılabilir.
Günümüzde özellikle son 10 yılda kanser tedavisinde ilaç tedavileri konusunda çok önemli bilimsel gelişmeler yaşandı. Bu gelişmeler ile özellikle ileri evre hastalarda ömrün uzatılması ve yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik çok ciddi başarılar elde sağlanmaya devam ediyor...
Emsey Hospital’dan Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı
Prof. Dr. Hakan KARAGÖL