23.03.2018 - 14:45 | Son Güncellenme:
Kalsiyum bir mineral olarak, insan vücudunun temeli olan kemiklerin ve en sağlam yapısı olan dişlerin temel taşıdır. Günlük olarak idrar veya terleme gibi yollarla kalsiyum kaybı yaşayan vücut, gerekli kalsiyum takviyesini alamadığı takdirde bu takviyeyi kemiklerden sağlamaktadır. Bu sebeple yeterli dozda ve düzenli olarak kalsiyum sağlayan besinler tüketilmelidir. Kalsiyum tüketimi aynı zamanda kaslar, sinir sistemi ve kanın pıhtılaşması için faydalıdır.
Günlük kalsiyum miktarı
Kalsiyumun sağlanması sağlınız için çok önemlidir. Fakat gerçekten bir fayda elde edebilmek için doğru oranda kalsiyum almanız gerekmektedir. İnsanların günlük kalsiyum ihtiyacı yaş ve yaşam koşullarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Hamilelerin, emziren annelerin, bir diyete veya spor programına bağlı olanların ise günlük kalsiyum ihtiyaçları tamemen değişiklik gösterir.
Fit olmak
Kalsiyum kilo vermek veya fit kalmak isteyenlerin dostu olarak nitelendirilebilir. Diyetler için kalsiyum içeren besinler önemli bir noktadır. Kalsiyum, metabolizmayı hızlandırır ve vücudun yağ depolamasına engel olur. Vücudun yağ yakmasını kolaylaştırır ve yakılan yağları boşaltım yoluyla vücuttan atar.
Kemik sağlığı
Kalsiyumun en çok faydası kemikleredir. Gerekli kalsiyum alımı gerçekleşmediğinde vücut bu açığı kemiklerden aldığı takviye ile kapatır. Özellikle yetişkin insanlar bu konuda dikkatli olmalı ve gerekli olan kalsiyumu almalıdır. Bununla beraber D vitamini alımı kemik erimesine engel oluşturur. Kalsiyum çocukların gelişim döneminde ve kemik oluşumunda en etkin minerallerden biridir. Yirmili yaşlara kadar kalsiyum depolanması devam ederken ilerleyen yaşlarda kalsiyum açısından kayıplar yaşanır. Bu nedenle gerekli kalsiyum sağlanmadığı takdirde kemik erimesi ile karşılaşılabilir.
Kalp sağlığı
Kalsiyum deposu olarak kemikler ve dişler öne çıksa da kalsiyum vücudun diğer fonksiyonları için düzenleyici bir görev görmektedir. Yeterli kalsiyum alımı kalp atışlarında düzenleyici bir rol oynarken yüksek tansiyonu engeller. Bununla birlikte vücuda aşırı kalsiyum girmesi ise kalp hastalıklarını tetikleyebilmektedir.