28.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:
      Stres, egzersiz eksikliği, alkol, sigara, fast food ve düzensiz beslenme alışkanlığı kalp krizi riskini arttıran etkenlerin başında geliyor. Kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi, ölüm ve felçle sonuçlanabilecek rahatsızlıklarla karşı karşıya gelmemek için özellikle beslenmeye çok dikkat etmek gerekiyor. Kalp rahatsızlığı olanlar ve bu riski taşıyanların beslenme programlarının yüzde 25’i, meyve ve sebze ağırlıklı besinler içeriyor. Diğer yüzde 25’i ise ekmek, pirinç, tahıl gibi lifli besin maddeleri oluşturmalı.
      Sebzelerin ve diğer lifli yiyeceklerin pişirilme usullerine de özen gösterilmesi gerekiyor. Yemeklerde kullanılan yağ miktarının en aza indirilmesi, aromalı ot ve baharatlarla lezzetlendirilmesi öneriliyor.
      Sebzeler içinde özellikle enginar, brokoli, kabak, havuç ve patates tavsiye ediliyor. Yapılan araştırmalar bol miktarda haşlanmış patates tüketenlerin kalp krizine karşı daha dirençli olduklarını ortaya koymuş.
      Patates, içerdiği C vitaminiyle gerekli korumayı sağlıyormuş. Meyvelerden portakal ve limonun önemli bir yeri olduğunu da hatırlatmak gerek.
      Tahıllı ekmek, kepekli makarna, tam pirinç, kepekli un, tavuk ve balık, kalp hastalarının ve bu riski taşıyan kişilerin mutfaklarında bulunması gereken başlıca besin maddeleri. Elbette bunların dışında sınırlı miktarda tüketilebilecek besinler de var. Örneğin, yumurta sarısı haftada en fazla iki kez tüketilmeli.
      Yumurta akı daha fazla yenebilir. Süt ve süt ürünleri tüketiminde ise kaymaksız ve yağsız ürünlerin tercih edilmesi önemli bir ayrıntı. Yüzde 20 oranında yağ içeren peynir, yüzde bir yağ içeren süt, yağsız yoğurt en doğru seçimler. Tereyağı ve margarin mümkün olduğu kadar az tüketilmeli, pişirme yöntemlerinden ızgara tercih edilmeli. Yine de sıvıyağ ve zeytinyağı tüketilebilir ürünler arasında sayılabilir.
     Â
     ÂGÃœNÃœN YEMEĞİ
      8 kişilik / Hazırlama süresi: 40’
     ÂSodalı börek
     ÂMalzemeler
      5 yufka, 2 şişe soda, 1 yumurta, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 patates, 150 gr beyazpeynir, 1 demet, maydanoz, tuz, karabiber
     ÂHazırlanışı
      Yağlanmış tepsiye bir bütün yufkayı dışarı sarkacak biçimde yerleştirin. Kalan yufkaların elinizle didikleyip, yarısını tepsiye serpiştirin. Peynir ve patatesleri rendeleyin. Kıyılmış maydanoz, tuz ve biberi karıştırarak hazırladığınız iç malzemesini eşit biçimde paylaştırın. Kalan yufka parçalarını da üzerine serpiştirin. Dışarıdaki parçaları da bohça gibi kapatın. Böreği dilimleyin. Bir kâsede yumurta ve yağı çırpın, sodaları ekleyin. Karışımı böreğin üzerine döküp çekmesini bekleyin. 220 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.