Genel SağlıkKadınlarda Kısırlık Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda Kısırlık Nedenleri Nelerdir?

08.10.2013 - 23:16 | Son Güncellenme:

Kadınlarda Kısırlık Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda Kısırlık Nedenleri Nelerdir

Aşağıdaki faktörlerinher biri hamile kalmak için gereklidir:

Haberin Devamı
  • Yumurtlama. Hamile kalabilmeniz için düzenli bir adetdöngünüzün olması gerekir. Adet döngüsü sırasında yumurta üretilir veyumurtlama gerçekleşir. Doktorunuz adet döngünüzü değerlendirir veyumurtlamanın gerçekleşip gerçekleşmediğini tespit eder.
  • Sperm. Bu durum, partnerde herhangi bir hastalık veya ameliyat geçmişiolmadığı sürece birçok çift için sorun değildir. Doktorunuz, partnerinizinsperm sağlığını değerlendirmek için bazı basit testler yapabilir.
  • Düzenli cinsel ilişki. Verimli olduğunuz süre içerisinde düzenlicinsel ilişkiye girmeniz gerekir. Doktorunuz, adet döngüsü süresince hangigünlerde daha verimli olduğunuz konusunda sizi bilgilendirebilir.

Hamileliğinoluşabilmesi için her bir karmaşık insan üreme sürecinin —olgun yumurtanınyumurtalıktan salınması, yumurtanın döllenmesi, döllenen yumurtanın gerekliyerini alması ve rahimde büyümesi — doğru bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Kadınlarda bazı faktörler busüreci herhangi bir aşamada bozabilir. Kadınlarda kısırlık nedeni olanfaktörler şunlardır:

Yumurtlama sorunları

Yumurtlama sorunlarıkısır vakalarının yüzde 25’ini oluşturur. Bunun nedeni hipotalamus veya hipofizbezleri gibi üreme hormonlarının düzenlenmesinde oluşan kusurlar veyayumurtalığın kendisinde oluşan problemler olabilir. Eğer düzensiz olarakyumurtluyorsanız veya hiç yumurtlamıyorsanız, yumurtlama rahatsızlığınız vardemektir.

  • Anormal yumurtalık uyarıcı hormon veluteinizan hormonun salgılanması. Her ay yumurtalığın uyarılmasından sorumlu olan iki hormon –yumurtalık uyarıcı hormon ve luteinizan hormonu – adet döngüsü boyuncahipofiz bezleri tarafından belirli bir düzen içerisinde üretilir. Aşırıfiziksel ve duygusal stres, fazla veya düşük kilo veya son zamanlardaönemli ölçüde kilo alımı veya verimi – örneğin kilonuzun yüzde 10’u – budüzeni bozabilir ve yumurtlamayı olumsuz etkileyebilir. Bu sorunun temelbelirtisi, düzensiz adet dönemleri veya adet kesintileridir. Diğerhormonsal eksiklikler veya aşırı prolaktin üretimi ile ilişkilendirilenbelirli hipofiz bezi rahatsızlıkları bazen nedenlerden birisiolabilir.
  • Polissistik yumurtalık sendromu. Polisistik yumurtalık sendromuhipotalamus, hipofiz ve yumurtalıkta karmaşık değişikliklerin oluşmasınaneden olur. Sonuç olarak aşırı miktarda erkek hormonu (androjen) üretilir.Bu da yumurtlamayı etkiler. Polisistik yumurtalık sendromu aynı zamanda insülin direnci veobezite ile de ilişkilendirilir.
  • Luteal aşama kusuru. Luteal aşama kusuru, yumurtalığınyumurtlamanın ardından yeteri miktarda progestin hormonu üretmemesi sonucuoluşur. Progesteron, rahim astarını döllenmiş yumurta için hazırlamada önemlibir rol oynar.
  • Erken dönem yumurtalık kusurlar. Bu rahatsızlığın nedeni genelliklevücudun yanlışlıkla yumurtalık dokusuna saldırmasına yol açan otobağışıklık reaksiyonlarıdır. Bunun sonucu olarak yumurtalıktaki yumurtakaybedilir ve östrojen üretimi düşer.

Dölyatağı borularının hasar görmesi(dölyatağı tüplerine bağlı kısırlık)

Dölyatağı borularıhasar gördüğünde veya tıkandığında, spermlerin yumurtaya ulaşmasını engeller vedöllenen yumurtanın rahime doğru ilerlediği yolu tıkarlar. Dölyatağı borularınınhasar görmesine ve tıkanmasına yol açan nedenler şunlardır:

Haberin Devamı
  • Klamydia enfeksiyonu veya bel soğukluğu nedeni iledölyatağı tüplerinin iltihaplanması (salpenjit)
  • Yumurtanın rahim dışına, dölyatağıtüplerine yerleşmesi ve burada gelişmesi ile ortaya çıkan daha önceki dışgebelikler
  • Karın veya alt karın bölgesine daha öncecerrahi müdahale uygulanması

Endometriozis

Endometriozis, normalşartlarda rahimde büyüyen dokunun rahim dışında başka bölgelere yerleşmesi vebu bölgelerde büyümesi halinde oluşur. Bu ekstra doku gelişimi ve bu dokununcerrahi müdahale ile alınması doğurganlığa zarar verebilecek yara izlerininoluşmasına yol açabilir. Araştırmacılar, fazla dokunun hamile kalmayıengelleyecek maddeler üretebileceğini de düşünmektedir.

Rahim ağzında daralma veya tıkanma

Rahim ağzı stenosuolarak bilinen rahim ağzı daralma ve tıkanmalarının nedeni kalıtsal şekilbozuklukları ve rahim ağzının hasar görmesi olabilir. Sonuç olarak rahim ağzı,spermlerin hareketi ve döllenme için uygun mukus türünü üretemez. Ayrıca, rahimağzı açıklığı kapanabilir ve spermlerin yumurtaya ulaşmasını engelleyebilir.

Rahim sorunları

30’lu yaşlardakikadınlarda yaygın olarak görülen rahimdeki iyi huylu polipler veya tümörlerdölyatağı tüplerini tıkayarak veya yumurtanın rahimde yerleşmesini engelleyerekdoğurganlığı etkileyebilirler. Buna karşın, fibriod sorunu olan birçok kadınhamile kalabilmektedir. Rahimdeki yara izleri, yumurtanın rahimde yerleşmesiniengelleyebilir ve anormal şekil (bikornuat) gibi rahimlerinde doğuştan anormallikler olan bazı kadınlar ,hamilekalmada veya hamileliğin sürdürülmesinde sorunlar yaşayabilir.

Haberin Devamı

Açıklanamayan kısırlık

Bazı durumlarda,kısırlığın nedeni hiçbir zaman bulunamaz. Her iki partnerdeki önemsiz etmenlerinbirleşimi açıklanamayan sorunlara yolaçabilir. Neyse ki açıklanamayan kısırlık sorunu bulunan çiftlerinkendiliğimden gebe kalma ihtimali diğer kısır çiftlere oranla daha yüksektir.


Çocuk sahibi olmak evlilikte sorunlara yol açar mı?

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar