SağlıkKabızlık Nedenleri Nelerdir? Kabızlık Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Kabızlık Nedenleri Nelerdir? Kabızlık Yapan Yiyecekler Nelerdir?

06.03.2021 - 16:52 | Son Güncellenme:

Kabızlık toplumumuzda en sık rastlanılan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Özellikle sindirim sistemi hastalıklarından en fazla karşılaşılan bir durum olan kabızlık birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Kabızlık internette en çok araştırılan hastalıklar arasına girmiştir. Özellikle kabızlık nedenleri ve kabızlığa sebep olan faktörler bilinmesi gerekmektedir. Peki kabızlık nedenleri nelerdir? Kabızlık yapan yiyecekler nelerdir? İşte kabızlığa dair tüm bilgiler.

Kabızlık Nedenleri Nelerdir Kabızlık Yapan Yiyecekler Nelerdir

 Kabızlık bağırsak hareketlerin aşırı derecede yavaşlaması ile bilinen bir durumdur. Kabızlığa neden olan birçok faktör vardır. Bundan dolayı kabızlığı engellemek için bu faktörlerden uzak durmak gerekir. 

Haberin Devamı

 Kabızlık Nedenleri Nelerdir?

 1) İlaç Yan Etkileri

 Kullanılan bazı ilaçların yan etkisinde kabızlık problemi yaşanabilir. Özellikle bir ilacın aşırı derecede uzun süre tüketilmesi sonucunda kabızlık problemi baş gösterebilir. Bundan dolayı doktorunuzun uygun gördüğü şekilde ilaç almak son derecede önemlidir. 

 2) Sindirim Sistemi Hastalıkları

 Sindirim sistemi hastalıkları da yine kabızlığa neden olan önemli faktörlerden bir tanesidir. Özellikle sindirim sisteminde oluşan kist veya benzeri oluşumlar kanser gibi faktörler de yine kabızlığa sebep olur. Bağırsaklar daha yavaş çalışır ve işlevini yerine getiremez. Bu durumda da kabızlık şikayeti baş gösterir.

 3) Hamilelik

 Kadınların hamilelik döneminde bağırsaklarda yavaşlama söz konusu olabilir. Bundan dolayı hamileliğin bir etkisi olarak kabızlık görülebilmektedir. Kabızlık hamileliğin doğal bir nedeni olabilir. Fakat her hamilelikte kabızlık durumu söz konusu olmayabilir. 

Haberin Devamı

 4) Stres

 Strese bağlı olarak da yine kabızlık gelişebilir. Özellikle iş hayatında yaşanılan stres ve sınav esnasında yapılan stresler de yine kabızlığın en büyük nedenlerinden biri olarak görülmektedir. Bundan dolayı stresten uzak bir yaşam tarzı sürmek gerekir.

 Kabızlık Yapan Yiyecekler Nelerdir?

 1) Hurma

 Hurma toplumumuzda oldukça fazla tüketilmektedir. Özellikle ramazan aylarında hurmayı fazlaca tüketiriz. Bu bazı kişilerde kabızlığa neden olabilmektedir. Yapısı itibari ile hurma yapışkan bir besindir. Bundan dolayı bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına sebep olabilir.

 2) Süt Ürünleri

 Süt ürünleri yine tükettiğimiz bir diğer besin kaynağıdır. Süt ürünleri yine bazı kişilerde kabızlığa sebep olmaktadır. İçermiş olduğu laktoz bazı kişilerde ishale neden olduğu gibi bazı kişilerde de kabızlığa sebep olabilir. Bundan dolayı süt ürünlerini aşırı derecede tüketmemek gerekir.

 3) Alkol

 Birçok hastalığın baş nedeni olarak görülen alkol tüketmek yine kabızlığın en büyük nedenlerinden bir tanesidir. Sıvı olarak dehidrasyona neden olan alkol tüketimi sonucunda kabızlık başta olmak üzere daha birçok sindirim sistemi rahatsızlığı ortaya çıkabilmektedir. Sindirim sistemi için alkol zarar teşkil eder.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar