08.10.2013 - 23:06 | Son Güncellenme:
Güzel tadı ve hoş kokusu ile yaz aylarında sevilerektüketilen çilek, içinde bol miktarda A, B ve C vitaminleri ile kalsiyum, demirve fosfor gibi mineral maddeler içermektedir.
Bağışıklığıgüçlendiren ve besin değeri yüksek olan çileğin pek çok faydası bulunmaktadır.Çilek, ağız ve deri yaralarını oluşturanbazı virüsler için öldürücü etkiye sahiptir.
Çilek, dişler üzerindeki lekelenmeyi engellediği gibiiçeriğindeki C vitamini ile dişetlerinizi güçlendirerek dişeti sağlığınızıkorur.
Faydalarını saymakla bitmeyen çileğin, bir başka önemliözelliği de dişleri beyazlatma etkisinin olmasıdır.
Çilekte bulunan malik asit diş minesinde doğal beyazlatıcıetkisi gösteriyor. Ancak çileğin içerisindeki asit ve şekerin diş minesinezarar vermemesi için, tüketildikten sonra su içilmeli veya ağızçalkalanmalıdır.
Lazerle Dişbeyazlatma
Lazer teknolojisi, son yıllarda genel tıp ve diş hekimliğialanlarında yaygın şekilde kullanılmaktadır ve bugün diş hekimliğiuygulamalarına getirdiği yeniliklerle oldukça yüz güldürücü sonuçlarvermektedir.
Diş beyazlatma işlemieski geleneksel yöntemlerle de yapılabilirken lazer kullanımı ile daha hızlı veefektif sonuçlar alınabilmektedir. Dişlerdeki renk değişiklikleri, diş minesiüzerine uygulanan beyazlatma ajanlarıyla giderilebilmektedir. Tedavi sonrasıdiş rengi 2–3 tona kadar beyazlayabilmektedir. Diş hekimi kontrolünde kişiyeuygun seçimlerle yapılan beyazlatma işlemlerinin dişe hiçbir zararıolmamaktadır. Bu işlem sonrasıhastaların, hekimleri tarafından önerilen tedavi sonrası bakımlarını da özenleuygulamaları gerekir.
Diş beyazlatma vedişleri güçlü tutmak için hangi doğal besinlerden yararlanabilirsiniz?
Diş dostu olarak kabul edilen gıda maddelerinin başındaproteinler gelir. Vücudumuzun temel yapı taşını oluşturan bu maddeler hemdişlerin gelişimi sırasında, hem de dişler sürdükten sonra diş sağlığıaçısından da mutlaka tüketilmesi gereken gıda maddeleridir. Eğer dişhastalıklarını tamamen engellemek istiyorsak; ağız bakımıyla birlikte yediğimizyiyeceklere de dikkat etmemiz gerekir.
Bazı gıdalar dişlerimizin beyazlığını korumasına vegüçlenmesine yardımcı oluyor bunlar:
• Süt: Süt ve süt ürünleri içerdikleri kalsiyumla dişlerigüçlendirip, diş eti hastalığından korur. Yüksek protein içeriğinin yanı sıradiş sağlığındaki önemi açısından peynir özellikle şekerli gıda tüketimi sonrasışiddetle tavsiye edilen bir besindir.
• Badem ve yerfıstığı: Her ikisi de ağızda temizleyici etkiye sahip olup, diş üzerindekiplak oluşumunu azaltırlar. Ayrıca yer fıstığı tükürük yapısını güçlendiriciözelliğe sahiptir.
• Somon balığı:Kalsiyum açısından çok zengin olan somon balığı, içeriğindeki D vitaminindendolayı ağız sağlığı açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda çocuklarda dişgelişimine de yardımcı olmaktadır.
• Su: Ağıziçindeki bakterilerin minimumda tutulması için direk yardımcıdır. Ayrıcatükürük salgısını artırarak da yardımcı olur.
• Portakal ve turunçgiller:C vitamini içeriği yüksek olan bu besinlerde bulunan florun maddesi dişinsert tabakasını güçlendirir, dişleri asitlere karşı korur, diş eti iltihabınıönler, diş etlerinin sağlıklı kalmasını sağlar.
• Çilek: Doğaldiş beyazlatan bu ürün, C vitamini açısından zengin olup diş eti sağlığınıkorur.
Ağız ve diş sağlığında önemli rol oynayan diğer besinlersırasıyla brokoli, susam tohumu, adaçayı, elma, havuç, karnabahar ve armutolarak sayılabilir.”