Kültür Sanat'Işık Saçan Apollon' Hümeyra'nın

'Işık Saçan Apollon' Hümeyra'nın

30.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması,Geleneksel Onur Ödülü olan “Işık Saçan Apollon”u bu yıl; sinema, tiyatro ve müzik çalışmaları ile yıllardır sanata verdiği değerli katkılar için Hümeyra’ya veriyor.

Işık Saçan Apollon Hümeyranın

Türsak Vakfı tarafından gerçekleştirilen ve ülkemizin kültür sanat takviminin en önemli buluşmalarından biri olan İstanbul Uluslararası Sinema Tarih buluşması, 10. yılına bastığı bu özel tarihte; geleneksel onur ödülü olan “Işık Saçan Apollon” ödülünü sinema ve sanat dünyasının özel bir ismine; Hümeyra”ya veriyor.

Özgün oyunculuğu, nicelikten çok niteliği önemseyen sinema anlayışının yanı sıra tiyatro ve müzik alanında yaptığı değerli çalışmalarıyla, sanat dünyamızın çok özel bir ismi olan Hümeyra’ya takdim edilecek olan “Işık Saçan Apollon” ödülü; Festival’in de özel bir tarihinde; 10. yılına bastığı Açılış Gecesi’nde verilecek.

14 – 19 Aralık 2007 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması ’nın 14 Aralık gecesi Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki açılış gecesinde ödülünü olacak olan sanatçının filmleri, festival süresince, festival sinemaları Alkazar, Beyoğlu ve Fransız Kültür Merkezi’nde de gösterime girecek.

Bilindiği gibi İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması, her yıl, Türk Sineması’na ve sanatına çalışmalarıyla destek veren sanatçılarına “Onur Ödülü Işık Saçan Apollon”u vermektedir. Türk Sineması’na, müziğine ve tiyatrosuna kazandırdığı filmleri, oyunları ve eserleriyle milyonların beğenisini ve sevgisini kazanan sanatçı, son yıllarda da muhteşem oyunculuk gücüyle TV ekranlarında izleyici ile buluştu. Hümeyra, yıllara dayanan başarılı bir sanat geçmişiyle, sinemaya ve sanata verdiği değerli katkılarından dolayı bu ödüle layık görüldü.

Hümeyra

Besteci, söz yazarı, müzisyen ve oyuncu. 1970’lerden bu yana müzisyen ve oyuncu olarak tanınan Hümeyra, “Avrupa Yakası” dizisi ve “Babam ve Oğlum” filmiyle yeni kuşaklarca da tanındı.
Müzisyen olarak tanındığı 1970’lerde “Kördüğüm”, “Sessiz Gemi”, “Otuzbeş Yaş” gibi şarkıları hit oldu. Daha sonra popüler çizginin dışında “Tutkulardan İntihar”, “Beyhude” gibi albümler yaptı. “Tutkulardan İntihar”, Türkiye’de rap müzik tarzında söylenmiş ilk şarkı örneği olarak kayıtlara geçti.

Önce tiyatro, sonra televizyon, daha sonra da “Talihli Amele”yle sinema oyunculuğuna başladı. Ferhan Şensoy’un “Ortaoyuncular” ekibiyle 1985 yılında “İçinden Tramvay Geçen Şarkı” da rol aldı. Hümeyra, halen İstanbul Şehir Tiyatroları’nda oynuyor.
Sanatçı 1986 yılında 24. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Asiye Nasıl Kurtulur” filmindeki rolüyle “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ödülünü aldı.

Sanatçının 45’lik’leri; Benim Derdim Seninle - Bundan İyisi Can Sağlığı ,Ceylan - Yalan Dünya, Dilber - Perişan, Do Do Do Si Si Re - Sevdim Seni Bir Kere, Dönülmez Bir Yoldayım - Ey Sevgili Sevgilim , Kördüğüm - Yol, Olmasa (Güzelliğin On Para Etmez) - Ölüm, Onu Bana Sakla - Sus Duymasın, Otuz Beş Yaş - Susun Susun Ağlayacağım, Seni Bırakamam - Yüzün Yağmurda, Sessiz Gemi - Şükür Verdiklerine  Albümleri; Benim Şarkılarım, Yıllar Sonra, Tutkulardan İntihar, Sessiz Gemi, Anlatamıyorum, Beyhude, Eski 45’likler  Filmleri; Kelebek Çıkmazı, Babam ve Oğlum, 80. Adım, Yaz Yağmuru, Devlerin Ölümü, Asiye Nasıl Kurtulur, Çilli, Kurt Kanunu, Mine, Kırık Bir Aşk Hikayesi, Talihli Amele, Dizileri; Avrupa Yakası, Sıla, Yerim Seni,