Bir önceki yazımda şiddete eğilimi olan kişileri ilişkide erken tespit edip önlem alabilmek için dikkat edilmesi gereken noktaları vurgulamıştım (1). Bu yazımda sizlere şiddet içeren bir ilişkiyi hemen bitirmenin neden zor olduğunu ve şiddet içeren bir ilişki içindeyseniz neler yapmanız gerektiğini açıklayacağım.
Şiddet içeren bir ilişkiye dışarıdan baktığınızda “Neden katlanıyor ki?”, “Ben olsam bırakıp giderdim”, “Neden ayrılmıyorsun?” gibi yargılayıcı yorumlar sıkça yapılır. Bu yorumlar tamamen faydasızdır ve şiddet gören kişinin üzerindeki baskıyı arttırır. Bireylerin şiddet içeren bir ilişkiyi devam ettirmelerinin altında yatan en önemli faktörlerden biri korkudur. Eğer mağdur kişi, partnerinin tehditlerine maruz kalıyor ise, partneri onu, ailesini, arkadaşlarını tehdit ediyorsa uzun sure bu korkuyla ilişkiyi devam ettirebilir. Bir diğer yoğun duygu ise utançtır. Çoğu kişi, şiddete uğradıklarından utandıkları için bunu kimseyle paylaşmaz. Şiddete uğrayan kişinin partnerinin değişeceğini umması da bazı bireylerin ilişkiyi devam ettirmesinin nedenlerinden biridir. Bu kişiler, ilişkilerindeki şiddetin bitmesini isterler ama ilişkinin bitmesini istemezler. Şiddeti uygulayan partner çok tanınan ve sosyal biriyse, mağdur kişi bazen yasadıklarını anlatsa da ona kimsenin inanmayacağını, ayrılırsa yalnız kalacağını düşünür. İlişkide hamilelik veya çocuk olması, geleneksel cinsiyet rolleri de ayrılığı zorlaştırır. Ekonomik özgürlük, bazı bireylerin ilişkiyi devam ettirmelerinin en büyük sebeplerinden biridir çünkü maddi açıdan eslerine bağlıdırlar ve kalacak başka yerleri olmayabilir.
Peki ilişkinizin şiddet içerdiğini anladınız, ne yapmalısınız?
1. Destek alın: Şiddete maruz kalıyorsanız hemen destek almalısınız. Şiddete eğilimi olan kişiler, partnerlerini yalnızlaştırıp aile ve arkadaş çevrelerinden koparırlar. Sonuç olarak da mağdur kişiler utanç ve yalnızlık duyguları hissederler, kimsenin onları anlamayacağını düşünürler. Etrafınızdaki kişilere olanları mutlaka anlatın. Ayrıca çeşitli destek gruplarını araştırıp gidebilirsiniz.
2. Güvenlik planı hazırlayın: Partneriniz saldırganlaştığı zaman evden en çabuk nasıl çıkabileceğinizi planlayın. Çıkışın kolay olacağı bir kapıya doğru kendinizi konumlandırın. Güvendiğiniz bir aile bireyi veya arkadaşınızın evinde bir bavul bulundurun. İçine çocuklarınızın kıyafetlerini, kendi kıyafetlerinizi, önemli belgelerinizi (örnek: nüfus cüzdanı, sigorta kartları), ilaçlarınızı, arabanızın anahtarlarını, paranızı ve acil durum telefon numaralarınızı koyun. Komşularınıza şiddete uğradığınızı söyleyin ve yüksek ses duyarlarsa hemen polisi aramalarını isteyin. Komşularınız veya yakınlarınızla polis çağrılmasını istediğiniz zaman kullanacağınız bir işaret dili geliştirebilirsiniz. Çocuklarınıza, kendi güvenliklerini nasıl sağlayacaklarını anlatın.
3. Maddi olarak güçlenin: Kendinize özel bir gizli banka hesabi açın ve/veya ilişkiyi bıraktığınız zaman kullanmak için para biriktirin.
4. İs yeri güvenliğinizi sağlayın: Eğer çalışıyorsanız patronunuza durumu açıklayın ve is çıkışlarınız için güvenli bir plan yapın . İs yerinizin güvenlik şirketine, şiddet uygulayan kişinin resmini ve bilgilerini verebilirsiniz.
5. Yalnız görüşmeyin: Partneriniz sizinle görüşmek isterse kalabalık ortamlarda görüşün ve yanınızda güvendiğiniz birini götürün. Görüşmeden sonra takip edilmediğinizden emin olun.
6. Çocuklarınızın güvenliğini sağlayın: Çocuklarınız var ise onları okuldan kimin alıp alamayacağına dair talimat verin.
7. Kayıt tutun: Sözlü ve yazılı şiddet içeren her turlu iletişimin kaydını kendinize ait bir günlük içerisinde tutun.
Kimse kendini tehlike altında hissetmeyi hak etmez. Şiddet içeren bir ilişkideyseniz, bırakıp gitmeyi düşünüyor olabilirsiniz. Bugün her şeyi bırakıp gitmek zorunda değilsiniz. Kendinize yukarıdaki maddeleri uygulayarak bir plan yaparsanız, gitme vakti geldiğinde kendinizi hazır hissedersiniz.
Sorularınız için bana adresinden ulaşabilirsiniz.