Alkolik olmak genellikle alkolün fazla kullanımı ile sağlığın, sosyal yaşamın, is ve aile hayatinin etkilenmesi ile tanımlanır.
Alkoliklik kendini farklı şekillerde gösterebilir. Bazı insanlar gün içinde hiç içmezler fakat aksamları içerler. Bazıları ise “arada bir” içerler ama o gün neler yasadıklarını , neler söylediklerini unuturlar. Sanıldığının aksine alkolikler gün içinde kendilerini pek belli etmeyebilirler. Aile aktivitelerine katılıp is yerinde başarılı olabilirler. Fiziksel sağlık sorunları genellikle yıllarca alkol kullanımından sonra ortaya çıkar.
Çoğu alkolik, “dibe vurmadan” veya problemleri ciddi problemlere ulaşmadan (sarhoş araba kullanırken tutuklanmak, evden kovulmak gibi, iş yerinde sorunlar yasamak) problem yasadıklarını kabul etmezler. Alkoliklerin tedavi olmayı kabul etmesi uzun sürebilir.
Aşağıdaki maddelerden en az iki tanesinin 12 ay veya daha uzun bir süre içinde yaşanması, kişinin alkol bozukluğu olduğu anlamına gelir:
Alkolün niyetlenen miktardan daha fazla ve uzun süre tüketilmesi.
Alkol kullanımının azaltılmasına veya kontrol edilmesine dair başarısız girişimler.
Alkolü bulmak, kullanmak ve etkilerinden kurtulmak için vakit harcanması.
Kişinin kullandığı alkolün miktarını azaltması ya da alkolü bırakması sonucunda yoksunluk belirtisi dediğimiz bir takım ruhsal ve bedensel sıkıntılar içerisine girmesi ve yoksunluk belirtisi hisseden kullanıcının alkol alması ile rahatlama hissetmesi (örneğin el titremesinin giderilmesi için alkol alınması).
Alkol kullanımının evde, okulda ve işteki görevlerin yerine getirilmesine engel olması.
Sosyal ve kişilerarası problemlerin oluşmasına ve kötüye gitmesine rağmen alkol kullanımının devam etmesi.
Fiziksel ve psikolojik problemlerin devam etmesine rağmen alkol kullanımının devam etmesi.
Tehlikeli durumlarda alkol kullanılması (örneğin araba kullanırken, çocuk bakarken, hamileyken, çalışırken).
Tolerans: Alkol alma isteğini durduramama ve alınan alkol miktarının giderek artması
Alkolizmin genetik bir faktör olduğu bazı vakalarda doğrudur. Alkolizm bazen ailelerde nesilden nesille aktarılan bir durum olabilir. Genetik faktörler dışında alkolikliğin başlangıcında stres azaltma, önemli kayıplar (aile, arkadaş) ile bas etme, endişe bozuklukları, psikolojik bozukluklar, depresyon, travma geçmişi en yaygın sebeplerdir.
Alkolikliğin tedavisinde ilk asama olan detoks aşamasında tıbbi yardım almak çok önemlidir. Bir çok insan yoksunluk semptomlarını (titreme, kusma, terleme vs.) yasamamak için alkole devam eder. Detoks ilaçları ile yoksunluk semptomlarının şiddeti azaltılır ve bağımlı kişi rahat bir süreç geçirir. Tedavinin devamında alkolikliğin altında yatan sebepleri belirlemek ve tetikleyiciler ile bas etmeyi öğrenmek, ayni zamanda alkoliklik döneminde bozulan ilişkileri ve hayat tarzını düzeltmek amacıyla terapiye gidilmelidir. Tedavi surecinde destek gruplarının önemi, alkoliklerin birbirleriyle tanışıp tedavinin önemli bir parçası olan yardımlaşma ve dayanışmanın yaşanması için çok büyüktür. Türkiye’de Adsız Alkolikler, içkiyi bırakma arzusu olan bireyler ile düzenli olarak bir araya gelmektedir. Bağımlılık surecinde ve sonrasında kişinin yakınlarının da destek alması çok önemlidir çünkü alkolizm kişinin kendisine olduğu kadar yakınlarına da zarar verir.
Alkolizmin tedavi surecinde sonsuza kadar içki içmeme kararının içten gelen motivasyonla verilmesi çok önemlidir. Bağımlılık surecinde alkol, beyin hücrelerini kalıcı olarak etkiler ve kişi artık alkolü kontrollü bir şekilde tüketemez hale gelir. Sadece bir adet içki bile beyin hücrelerini tetikler ve bağımlılık tekrar nükseder. Bazen alkolikler, alkolün iyi yönlerini hatırlayarak kendilerini deneme amaçlı veya stresli yada üzgün oldukları zaman rahatlama amaçlı kontrollü bir şekilde alkol tüketmeye yeltenirler. Çoğu durumda içilen alkol miktarı kontrol edilemez ve kişi sonuna kadar içki içer.
Konu ile ilgili daha detaylı bilgiler edinmek, tedavi yöntemlerini öğrenmek için bana e-mail yoluyla ulaşabilirsiniz.