Genel Sağlıkİnfertilite ve tüp bebek tedavisi açısından 2021 yılı nasıl geçti?

İnfertilite ve tüp bebek tedavisi açısından 2021 yılı nasıl geçti?

20.12.2021 - 12:58 | Son Güncellenme:

Günümüzde çevresel koşullar, infertilite yaşayan kişilerin sayısında artış yaşanmasına sebep oluyor.Yeni yaşam tarzı, çevre kirliliği, kanserojen içeren besinlerin tüketilmesi, bulaşıcı hastalıkların yayılımı, tüm dünyada infertilitenin artmasına, yumurta rezervinin ve kalitesinin düşmesine yol açıyor. Peki sonuna geldiğimiz 2021 yılı, infertilite ve tüp bebek tedavisi açısından nasıl geçti? Bu tedavi yöntemi hakkında birçok detayı, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Serpil Kırım anlattı.

İnfertilite ve tüp bebek tedavisi açısından 2021 yılı nasıl geçti

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Serpil Kırım, "Ortalama 12 ay boyunca, korunmasız cinsel ilişkiye girilmesine rağmen, bebek sahibi olamama durumunu 'infertilite' olarak adlandırıyoruz. Kısırlığın, kadının gebe kalmak için sağlık durumunda problem olmadığı yani sadece erkekten kaynaklandığı duruma 'erkek infertilitesi', tam tersine de 'kadın infertilitesi' diyoruz.

Haberin Devamı

Ülkemizde bu alanda son dönemde yapılan araştırmalar, evlat sahibi olmak için tüp bebek tedavisine başvuran çift sayısının arttığını gösteriyor. Çevresel koşulların genleri etkilemesi, ayrıca çiftlerin yaşam koşulları nedeniyle çocuk sahibi olma planlarını ertelemesi gibi durumlar, ne yazık ki ülkemizde infertilite oranlarının yükselmesini beraberinde getiriyor” bilgilerini verdi.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE TÜRKİYE İLK 10'DA

Op. Dr. Serpil Kırım, "Türkiye’de 7 çiftten 1’i doğal yollarla gebelik elde edemediği için tüp bebek tedavisine başvuruyor. Yılda ortalama 42 bin tüp bebek tedavisinin gerçekleştiği ülkemiz, bu sayıyla dünya sıralamasında 6, Avrupa’da ise 9. sırada yer alıyor.

İnfertilite ve tüp bebek tedavisi açısından 2021 yılı nasıl geçti

Listede ilk 10’da olan Türkiye’de % 40 erkek infertilitesi, % 40 kadın infertilitesi, % 10 kadın ve erkek infertilitesi, % 10 ise, nedeni saptanamayan infertilite oranlarının olduğu biliniyor" dedi.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİYLE BAŞARI ORANLARI YÜKSELDİ

"Geçtiğimiz 40 yılda tüp bebek tedavisi alanında yaşanan gelişmeler, özellikle teknolojik gelişmeler, tedavi sonuçlarında başarı oranlarını yükseltti" diyen Op. Dr. Kırım, sözlerine şöyle devam etti:

 "Tüp bebek tedavisinin ilk başladığı ilk yıllarda, başarı oranları yüzde 10’u geçmiyorken bulunduğumuz 2021 yılında laboratuvarlardaki teknolojik revizeler, embriyo dölleme tekniklerindeki ilerlemeler, embriyo tutunma oranlarını yükseltti. Artık biz tüp bebek uzmanları, embriyoları laboratuvar ortamında anne rahmindeymiş gibi doğala yakın ortamlarda 5. güne kadar büyütebiliyoruz. Tüp bebek başvurularını yoğunlukla İstanbul, İzmir, Antalya gibi büyük kalabalık şehirlerden ve dünyanın farklı ülkelerinden alıyoruz."

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar