13.03.2018 - 11:52 | Son Güncellenme:
İnsan fizyolojisinin yapısı gereği hiçbir dişin doğal rengi bembeyaz olamaz. Böyle bir düşünce hayalden ibarettir. Her kemik gibi dişler de beyaz değil, kemik rengi olarak da tabir edilen kırık beyaz-krem renkleri arasında bir renktedir. Ancak sonradan yapılan müdahalelerle dişin rengi değişebilir. Bu olguyu bilerek hareket etmeli, bembeyaz olmayan dişler daha az sağlıklı ya da yeterince temizlenmemiş olarak düşünülmemelidir.
Önce doğal yöntemler
Diş beyazlatma hususunda kimyasal yöntemler olsa da öncelik doğal yöntemlere verilmelidir. Beyazlatma denildiğinde akıllara ilk gelen şey şüphesiz ki karbonattır. Düzenli kullanımda karbonat uygulanan bölgede beyazlama görülür. Ayrıca bu etkinin arttırılması için, karbonatı su yerine limonla açmanız tavsiye edilir. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra 1 çay kaşığı karbonatı birkaç damla limon ile karıştırarak diş fırçanızla dişlerinize macun gibi uygulayın; birkaç dakika sonrasında ağzınızı durulayın. Karbonat güçlü bir madde olduğundan sık kullanım neticesinde dişlerinizi aşındırabilir. Bu işlemi haftada 1 kez uygulamanız yeterli olacaktır.
Çilek hem lezzetli hem de etkili
Çilek enfes lezzetinin yanında tam bir doğal diş beyazlatıcıdır. Ezdiğiniz çilek ile dişlerinizi temizleyebilirsiniz. Ezdiğiniz çilekleri diş fırçanızla alıp dişlerinizi birkaç dakika boyunca fırçalayın. Sonrasında ağzınızı suyla temizleyin. Bu işlem her akşam uygulanabilir.
Muzu yedikten sonra kabuğunu atmayın
Muzun faydaları saymakla bitmez. Peki kabuğu? Muzun kabuğunda bulunan potasyum dişlerinize zarar vermeden renginin açılmasını sağlar. Kabuğun iç tarafını dişlerinize sürün. Bu hareketi yaparken oldukça nazik olmak önemlidir. Zira diş minesi çok hassas bir yüzeye sahiptir. Birkaç dakikanın ardından ağzınızı suyla temizleyebilirsiniz.
Kimyasal işlemler
Doğal yolları denediniz ve ulaştığınız beyazlık hâlâ sizi tatmin edecek düzeyde değil. İşte bu noktada artık kimyasal işlemlere başvurmak gerekiyor. İlk olarak ekstra beyazlatıcı diş macunları işinizi görecektir. İçeriğinde bulunan maddeler neticesinde zamanla dişlerinizdeki lekelerin renginin açıldığını göreceksiniz.
En iyisini diş hekiminiz bilir
Kendi başınıza deneyebileceğiniz yöntemlerden bahsettik. Burada önemli olan husus diş sağlığınıza zarar vermeden istediğiniz beyazlığı yakalamaktır. Dolayısıyla kimyasal yöntemlere başvuracaksanız diş hekiminizin yönlendirmesiyle hareket etmeniz en doğrusu olacaktır. Hekiminiz sizi muayene ettikten sonra dişlerinizin durumuna göre kendisi kimyasal bir beyazlatma işlemi uygulayabilir ya da ev tipi beyazlatma adı verilen yöntemi tavsiye edebilir.
Her şeyin başı bakım
Dişlerinizin beyaz olması için bu yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Fakat tüm bu işlemlerin dışında dikkat etmeniz gereken bir husus daha vardır. Dişlerinizin rengini nasıl koruyacağınız en az beyazlatma kadar önemlidir. Günlük yaşantınızda tükettiğiniz çay, kahve, sigara gibi ürünler zaman içinde dişlerinizde lekelere sebebiyet verir. Bu ürünleri tükettikten hemen sonra dişleri fırçalamak, verilen zararı minimum düzeye indirecektir. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığını kazandığınızda dişlerinizin beyazlığını muhafaza edebileceğinizi göreceksiniz.