19.07.2023 - 14:28 | Son Güncellenme:
Öksürük kolay geçmeyen özellikle sık sık gelen bir durumdur. Hatta peş peşe olması halinde krize bile dönebilmektedir. Boğaz bölgesini yıpratması, kişiyi daha çok yorması ve hastalığın daha ağır geçmesine neden olan öksürük bitkisel karışımlar ile hazırlanan çaylarla ile birlikte giderilebilir.
Ayva Yaprağı Çayı
Ayva yaprağı uzun yıllardır, öksürük tedavisi için kullanılan bitkilerden biridir. Kuru veya taze fark etmeden öksürük tedavisi için kullanılabilir. İçerisindeki bileşenleri sayesinde boğaz yolu enfeksiyonlarına etki eder. Boğazı yumuşatarak daha rahat nefes almanıza yardımcı olur. Eğer hastalık için ayva yaprağı çayı tercih ediyorsanız içerisinde şeker ilave etmeyin.
Ayva yaprağı çayı için eğer yapraklar taze ise ortalama olarak 15 dakika demleme yapınız. Yaprakların kuru olması halinde ise ortalama 5 dakika boyunca kaynar suyun içerisine yaprakları koyarak demleyin. Günde ortalama 3 fincana kadar bu çayı içebilirsiniz. Eğer tadı acı geliyor ise bir çay kaşığı bal ilave edebilirsiniz.
Ekinezya Çayı
Ekinezya bitkisi sıklıkla grip ve soğuk algınlığı tedavisi için kullanılan bir bitkidir. Nezle, grip gibi rahatsızlıklarınız var ise içmeniz gereken en doğru çay, ekinezya çayıdır. Ekinezya bitkisi yapılan araştırmalara göre boğaz, akciğer ve solunum yollarında meydana gelen iltihapları temizliyor. Ayrıca bu iltihapların yol açtığı hasarlarında tedavi ettiği biliniyor.
Ekinezya çayı için öncelikle su kaynatınız. Ardından bir tutam ekinezya çayını kaynayan su içerisine atınız ve çayın demlenmesini bekleyiniz. Ortalama on dakika içerisinde çay demlenmiş olacaktır. Son olarak içerisinde bir tatlı kaşığı bal atarak, çayınızı daha tatlı bir hale getirebilirsiniz. Ortalama günde iki fincan tüketilmesi önerilir.
Ayva, Bal ve Ihlamurlu Çay
Ayva, bal ve ıhlamur üçlüsü ile yapılan çay öksürük için tüketilebilecek en iyi çaylardan biridir. Ayva ve ıhlamur boğazı yumuşatırken, bal balgam sökmeye yardımcı oluyor. Ihlamur özellikle göğüs ağrısı ve şiddetli öksürük krizlerini engelleyen bitkilerden biridir.
Bir dilim taze ayva ya da ayva kursu, bir tatlı kaşığı bal ve bir tutam ıhlamuru suyun içerisine koyunuz. Ardından ortalama 10-15 dakika kaynayana kadar bekleyiniz. Tadının tatlı olmasını istiyorsanız, balı çay kaynadıktan sonra ekleyebilirsiniz.
Zencefil, Bal ve Karanfil
Karanfil gargara olarak da kullanılabileceği gibi içerisindeki bileşenler yüzünden ağız ve boğaz bölgesini uyuşturur. Bu sayede özellikle yutkunmayı kolaylaştırır. Ağız, boğaz ve boğaz yolunda meydana gelen iltihapları tedavi etmek için karanfil tercih edilmektedir. Zencefil ise içerisinde belirli bileşenler vardır özellikle ödem ve iltihap giderici olarak bilinmektedir.
Karışımı hazırlamak için bir yemek kaşığı bal, bir çay kaşığı toz zencefil ve bir çay kaşığı karıştırarak kür haline getiriniz. Eğer karışımın pütürlü yapısı sizi rahatsız ederse blenderdan karışımı geçirebilir daha akışkan bir hale getirmek için içerisine limon suyu ekleyebilirsiniz. Ortalama günde 1 veya 2 tatlı kaşığı bu karışımı yiyerek boğaz ağrısından kurtulabilirsiniz.
Toz Karabiber ve Bal Karışımı
Toz karabiber, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser karşıtı bir baharattır. Bununla beraber spazm iyileştiricisi olarak da bilinir. Eğer yoğun bir öksürüğe sahipseniz, toz karabiberi demleyerek gargara yapabilirsiniz. Ancak demleme sırasında karabiber meyvesi tercih etmeniz sizin için daha rahat olacaktır.
Eğer bal ile daha yumuşak ve daha rahat tüketimi olan bir karışım yapmak istiyorsanız taze karabiberi bir ılık bir su içerisinde demleyin. Ardından içerisine bir tatlı kaşığı bal ekleyin. Balın iyice eridiğine emin olun. Eğer mide veya bağırsak rahatsızlıklarınız varsa günde sadece bir tatlı kaşığı tüketin. Ancak bir sağlık sorunu olmayanlar günde üç veya dört tatlı kaşığı karışımı tüketebilir.
Yeşil Çay ve Kakule
Yeşil çay yüksek antioksidan bulunduran bitkilerden biridir. Vücudu toksinlerden arındıran yeşil çay aynı zamanda da bağışıklık sistemini güçlendirir. Kakule ile birlikte yeşil çay kullanımı ise hem bağışıklık sistemine hem de solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geliyor. Şiddetli boğaz ağrısı, öksürük veya göğüs ağrısı yaşayanlar yeşil çay ve kakuleyi tercih edebilir.
Bir fincan suyu kaynatın ardından içerisine bir tutam yeşil çay ve kakule ekleyin. Günde ortalama bu çayı 3 fincana kadar için. Eğer hipertansiyon ya da taşikardi gibi hastalıklarınız varsa günde maksimum iki fincan çay için.
Ayva Çayı
Ayva solunum yolu ve boğaz enfeksiyonları için en etkili meyvelerden biri. Ayvanın boğaza ve solunum yoluna yumuşatıcı etkisi bulunuyor. 1 çay kaşığı öğütülmüş ayca tohumunu, bir fincan su içerisine atınız. Su oda sıcaklığında olmalıdır, tohumlar atıldıktan sonra kaynatılmalıdır. Ardından ortalama 10 dakika boyunca demleyin. Kaynama başladıktan sonra çayı beş dakika dinlenmeye bırakabilirsiniz.
Hafif etkili bir bitki çayı olduğundan dolayı mutlaka yemeklerden yarım saat öncesinde içilmesi gerekiyor. Yemeklerden 2 saat sonrada içebilirsiniz. Ancak çay mide boşken içildiğinde daha çok etki yaratıyor.
Tarçın, Limon, Zencefil, Karabiber, Bal, Limon
Tarçın, limon, zencefil, karabiber, bal ve limon karışımı için bir yemek kaşığı bal, bir çay kaşığı toz zencefil, bir çay kaşığı toz biber, bir çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırın. Gün içerisinde yemek aralarında ya da yemekten önce mide boşken tüketiniz. Günde ortalama 3 tatlı kaşığı bu karışımı yiyebilirsiniz. Özellikle şiddetli öksürüğü ve öksürüğün tahriş ettiği bölgeleri rahatlatır.
Meyan Kökü, Şahtere, Zencefil
Öğütülmüş meyan kökü ile bir tatlı kaşığı şahtere ve bir tatlı kaşığı toz zencefili kaynatılmış bir bardak su içerisine koyunuz. Zencefili taze olarak da çayın içerisine ilave edebilirsiniz. Karışımı koyduğunuz bardağın üzerini kapatın ve ortalama beş dakika demleyin. Bu çayı günde üç kere içebilirsiniz. Özellikle kuru öksürük ve şiddetli boğaz ağrısı için bu çay karışımını tercih edebilirsiniz. Geçmeyen balgam ve kronik öksürük içinde tercih edilebilir.
Ihlamur Çayı
Grip, nezle veya bronşit denilince ilk akla gelen çay ıhlamur çayıdır. Ihlamur içerisinde flavonoidler bulunur. Ihlamur içerisindeki bileşenler iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterir. Tahrişi engelleyen ıhlamur çayı boğazı yumuşatma özelliğine sahiptir. Bundan dolayı her gün düzenli olarak tüketilebilir.
Ihlamur çayı için günde üç fincan olacak şekilde tüketilebilir. İçerisine şeker ya da bal katılmaması gerekiyor. Çünkü şeker veya bal özellikle kaynamış olan ıhlamur çayı ile reaksiyona giriyor. Bundan dolayı eğer tatlandırıcı eklemek istiyorsanız çayın en az 40 derece altında olması gerekiyor.
Karabiber, Zencefil, Bal, Limon
Karabiber, zencefil, bal ve limon çayı özellikle bronşit gibi ilerlemiş solunum yolu enfeksiyonlarına birebir gelen çaylardan biridir. Geçmeyen öksürük, yoğun boğaz ağrısı veya yanması için karabiber, zencefil, bal ve limon çayını tercih edebilirsiniz.
Öncelikle kaynamış suyun içerisine taze rendelenmiş zencefil koyunuz ardından bir çay kaşığı karabiber atınız ve bir dilim limon koyunuz. Ortalama on dakika çayı kaynattıktan sonra soğumaya alınız. Çay ılıdıktan sonra bir tatlı kaşığı bal ekleyerek çayı içiniz. Bu çay karışımını günde 3 fincan olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Soğan Çayı
Soğan, bilinen en güçlü antibiyotikler arasındadır. Geçmeyen öksürük ve nezleler için soğan kürü yapılabilir. Bir adet soğanı eşit parçalar olacak şekilde altı dilime bölün. Ardından bir buçuk su bardağı suyun içerisine koyun ve kaynatın. Karışım kaynadıktan sonra ılımaya bırakın ve ardından için.
Keçiboynuzu Çayı
Keçiboynuzu çayı için taze keçiboynuzu kullanmaya özen gösterin. Ortalama 6-7 adet keçiboynuzunu hazır hale getirin. Yarım litre suyun içerisine keçiboynuzunu koyun ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kapatın ve ılımaya bırakın. Çay ılıdıktan sonra istediğiniz kadar içebilirsiniz.